Derfor skal du velge en smart elbillader

I Europa er en av 100 nyregistrerte biler en elbil. I 2011 hadde vi samme hyppighet i Norge, men de siste seks årene har andelen elbiler økt til formidable 30 % av nybilsalget. Det forventes at tallet vil stige, og allerede i dag utgjør andelen ladbare hybridbiler og elbiler over 50 % av nybilsalget i Norge.

En relativt stor andel elbil-eiere lader bilen i vanlig stikkontakt, brorparten av disse har tilgang til egen garasje. Det mange ikke vet er at lading i vanlig stikkontakt ikke er optimalt av flere grunner, blant annet på grunn av brannfaren.

Det finnes etter hvert mange ladere på markedet, og flere varianter er på vei.  Her gir vi deg en kort og enkel i oversikt over typer ladere, og teknologiske fordeler og ulemper med disse.

De enkleste laderne kan ikke tilkobles internett og gir ingen form for styring. De støtter et gitt antall ampere uavhengig av hvilken kapasitet man faktisk har tilgang til. Laderen fungerer i praksis som nødlader, men har fastmontert ladekabel. Det er ingen tilgangsstyring og laderen er alltid tilgjengelig.

I mellomklassen finnes ladere som kan kobles til internett, noen via blåtann, wifi eller lan-tilkobling. Produsenten leverer ofte en egen app, hvor man kan se strømforbruk og starte/stoppe lading. Noen av laderne leveres med låsemekanisme via app eller pinkode.

I toppklassen finner du tilkoblede ladere som kommuniserer via globale standarder (OCPP). Laderne kan styres både av brukeren og fra et sentralt grensesnitt. De kommuniserer på tvers av enhetene, og utnytter tilgjengelig effekt for bygget eller den tilkoblede kursen. Disse støtter full tilgangsstyring, betalingsløsninger og drift/support via nett.

Skal man ha mer enn en lader vil det være naturlig med styring av disse. Dette vil på sikt kunne være en god investering, ettersom det i rundt 2021 innføres tariffer for effektforbruk. Da er det fornuftig å kunne styre forbruket med hensyn til elementer i boligen som gir høy samlet effekt. Eksempelvis kan styringen sørge for at effekten på elbillader og varmtvannsbereder reduseres automatisk, når koketopp og ovn slås på.

Når flere deler samme parkeringsanlegg i for eksempel borettslag eller bedrift, er det flere grunner til å velge en smart elbillader.  Da vil man kunne belaste riktig bruker for reell strømkostnad. I tillegg vil laderne styres slik at man utnytter tilgjengelig kapasitet, uten å utløse sikringsfeil eller overstige bestemte tariffer.

Smartly har en egen «pay-as-you-go»-plattform for lading av elbiler. Den innovative løsningen er en skybasert mobilapp som identifiserer de ulike brukerne av ladestasjonene, samt beregner korrekt forbruk av strøm for hver husholdning. Det gjør at Smartlys kunder kan laste ned appen, holde oversikt over eget strømforbruk og betale basert på faktisk bruk. Appen omfatter en organisert måte å måle forbruket av energi, gir problemfri lading, samtidig som den tilbyr gode faktureringsfunksjoner for boligsameier og borettslag.

Vi i Smartly anbefaler å kjøpe smart elbillader, sett i lys av det totale energiforbruket i hjemmet, i et fellesanlegg i et borettslag, eller i et næringsbygg, ettersom elbillading kommer på toppen av alt annet energiforbruk. En smart lader kan ta høyde for ulike strømpriser i løpet av døgnet og kan eksempelvis lade opp bilen mens energiforbruket og strømprisene er på det laveste. Med fortsatt vekst i elbilsalget, blir smart styring av strømforbruk enda viktigere for å redusere energitoppene. Vi ser også for oss en fremtid med vekst for solenergi, hvor forbrukeren skal få mest mulig ut av egenprodusert, fornybar energi – gjerne kombinert med hjemmebatteri. I dette bildet blir også laderen en sentral brikke. Smartly følger selvsagt utviklingen tett og er allerede i gang med å installere sol og batteri hos pilotkunder. Med andre ord, kjøper du smart elbillader i dag, er du rigget for den teknologiske utviklingen som endrer seg i et rasende tempo.

Ved kjøp av lader hos Smartly, tar vi hånd om hele prosessen for kunden, og samarbeider med en rekke produsenter av elbilladere og sertifiserte installatører. Ikke minst sørger vi for drift og support av anlegget gjennom hele dets levetid, og har kundeservice 24/7.

Les mer på https://www.smartly.no/elbillading

Skrevet av Kristian Helland, administrerende direktør i Smartly.

Publisert av

Kristian Helland

Administrerende direktør

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s