Stavanger.

Stavanger-regionen posisjonerer seg som Norges smarteste

Vet du hva en smartby er, eller hva det betyr for deg at byene vil bli smartere? Det kan du finne ut på Nordic Edge Expo i september. 

Du har kanskje fått med deg at Stavanger kommune har opprettet en nytt smartbykontor og ansatt egen smartbysjef? Kommunen har langt på vei sikret seg posisjonen som Norges fremste smartby, og viser også godt igjen i internasjonal målestokk.

Hva betyr det egentlig?

Digitalisering er kjernen i den fjerde industrielle revolusjon. I dag bor mer enn 50% av verdens befolkning i byer. Daglig flytter 10 000 mennesker fra landlige til urbane strøk. Tallene vil fortsette å stige. Framtidens byer og kommuner formes ved hjelp av ny teknologi. Smartby-begrepet er en samlepott for dette. Kort fortalt dreier det seg om tekniske duppeditter som kommuniserer med hverandre, sensorer og smarte enheter, og summen av det hele; store data. Resultatet er mer effektive, miljøvennlige og fleksible byer – noe som til syvende og sist kommer innbyggerne til gode.

Innovasjon Norge peker på smartby-teknologi som ett av seks områder Norge bør satse på i fremtiden. Stavanger-regionen har flere forutsetninger for å lede an i denne utviklingen. Som en av tre fyrtårnbyer er Stavanger med i EUs Horisont2020-prosjekt, Triangulum, hvor Lyse spiller en viktig rolle. Regionen vår huser også Norwegian Smart Care Cluster og har en voksende gruppe selskaper og oppstartsbedrifter som jobber med smartbyteknologi. I Innovasjon Norge sitt FRAM-program for Smart Cities er fem av åtte bedrifter fra Stavanger-regionen. Også der er Lyse representert. I fjor fikk vi også tilslag på INVADE, et EU-prosjekt hvor vi og 11 europeiske partnere skal skape nye løsninger for hvordan fornybar energi kan produseres, lagres og brukes.

En forsmak på framtiden

Med en sterk konferanse og en bred utstilling kan Nordic Edge Expo være limet som binder sammen alle de positive tiltakene som gjøres i regionen. Sammen kan vi skape Nordens viktigste møteplass for alle som jobber med nye løsninger som gjør byer, bedrifter og folks hjem smartere. Nordic Edge kan bli en markedsplass som gir nye forretningsmuligheter både nasjonalt og internasjonalt, for både offentlig og privat sektor. Totalt ventes det over 100 utstillere og 4000 besøkende, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med noen av aktørene bak morgendagens løsninger.

Lyse er godt posisjonert for å møte denne fremtiden. Satt på spissen har vi jobbet med å gjøre regionen smartere i over 100 år. Gjennom å bygge infrastruktur som strøm og fiber, har vi lagt grunnlaget som nå muliggjør smartere løsninger. Økt satsning på fornybar vannkraft, smarte strømmålere, lynkjapt fibernett, solenergi, sensorteknologi og smarthus er viktige stikkord for veien videre. Vårt fokus er ikke hovedsakelig på kabler og rør, men på kunden som mottar tjenester i andre enden. Ny teknologi gir uante muligheter, og noen av disse får du se på Nordic Edge i september.

Som hovedsamarbeidspartner for Nordic Edge Expo håper vi at flest mulig tar turen til Stavanger Forum 26.-28. september. Se programmet for konferansen.

Publisert av

Grethe Høiland

Konserndirektør Marked

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s