Mer ekstremvær – hva så?

De siste ukene har vi fått kjenne litt på hvor sterke naturkreftene kan være. Forskere sier vi vil få mer ekstremvær i framtiden i form av kraftigere nedbør og sterk vind. Det er ventet at dette vil kunne gi utfordringer med å få levert strøm til alle våre kunder i regionen.

2. juledag passerte stormen Urd Rogaland og førte til at vel 2000 av våre kunder mistet strømmen. Denne gang for en kort periode, men hva om strømbruddene hadde blitt større og langvarig? Er samfunnet eller du forberedt på det?

Strømnettet til Lyse Elnett går en tredjedel rundt jordens omkrets når vi legger det ut. Det er mange hundre tusen komponenter som til enhver tid skal fungere for at våre kunder skal få levert strøm hjem i stikkontakten. Vi har rutiner for å holde trær og kratt vekke fra hovedlinjer for strøm, og skoger hvert tredje eller femte år. Men uansett hvor godt vi forbereder oss, så kan vi dessverre ikke garantere at du har strøm uansett vær og vind.

Strømnettet kan påvirkes av enten direkte feil som følge av ekstremvær med påfølgende flom, ras, lynaktivitet osv, eller av at de som produserer energi eller leverer strøm til oss har utfordringer. Forsyningen av strøm inn til vårt område er anstrengt og Statnett arbeider derfor med å få bygget en ny strømlinje inn til området som skal øke kapasiteten ytterligere og legge grunnlag for videre vekst i regionen. Vi i Lyse Elnett jobber også med mange rehabiliterings- og forsterkningsprosjekter som skal bidra til at du som kunde kan være fornøyd med oss.

I 2016 og mange år før det har vi hatt en oppetid i strømnettet på 99,99 prosent. Hvis det har oppstått en feil, så har 99 prosent av berørte kunder fått strømmen tilbake i løpet av en time, uansett når på døgnet eller året feilen har inntruffet.

Når det er sagt er det viktig å tenke gjennom sin egenberedskap. Er du avhengig av å ha strøm til enhver tid, så må du sikre deg slik at du tåler både korte og lange driftsstanser.  Som kunde er det og viktig at du har forberedt deg på hva du gjør om strømmen skulle bli borte i lange perioder, gjerne flere dager i f.eks. en kuldeperiode.

Jeg har satt opp en liten sjekkliste for deg med noen punkter som du bør tenke gjennom på forhånd om det skulle bli et langvarig strømbrudd:

  • Tilgang til alternativ oppvarming og belysning
  • Ekstra batterier til lykter eller annet
  • Mulighet for å få informasjon for eksempel via bilradio
  • Lading av mobil for eksempel ved 12V lader til bil eller nødlader
  • Behov for aggregat? Hvordan kan det i så tilfelle skaffes og kobles til?
  • Hva hvis mobilnettet går ned? Er det andre jeg kjenner som kan trenge bistand og hvordan får jeg kontakt med andre i en eventuell situasjon?
  • Andre ting å tenke gjennom: minibanker kan slutte å fungere, butikker stenger, drivstoff kan bli mangelvare og barnehager og skoler må kanskje stenge.

Kort fortalt; sett deg ned sammen med familie og venner og diskuter situasjonen. Tenk et scenario der dere er uten strøm over lang tid. Hvordan ville dere løse situasjonen og hvilke utfordringer kan dere få?

Se gjerne Lyse Elnetts hjemmesider for tips, og les Fylkesmannen i Rogaland sin risiko- og sårbarhetsanalyse for Rogaland.

Publisert av

Frank Boholm

Avd.leder Drift og vedlikehold

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s