Problem til produkt på fire uker

Gjesteinnlegg: X2 Labs har startet en av Nordens største entreprenørskapssatsinger og vil være en viktig bidragsyter i omstillingen som kreves i Stavanger-regionen, skriver Christian Rangen fra X2 Labs i dette blogginnlegget.

Siden starten på nedgangen i oljeindustrien høsten 2014 har mange bedrifter i regionen sett seg nødt til å kutte kostnader, noe som har resultert i en økning i antall arbeidsledige. Derfor er det nå flere med lang erfaring innen komplekse organisasjoner og med sterk teknisk bakgrunn som ikke blir utfordret på samme måte som de en gang ble. Flere av disse ønsker å være med på å skape noe nytt gjennom X2 Labs.

X2 Labs er et fireukers akseleratorprogram og oppstartsstudio for å starte 50+ nye bedrifter på ett år, ved å løse reelle markedsutfordringer innen privat og offentlig sektor. Deltakerne blir satt sammen i lag på fem personer, basert på ferdigheter, erfaring og personlighet. Deretter får de presentert ulike problemer av aktuelle samarbeidspartnere. Målet er at lagene skal gå fra problem til produkt i løpet av disse fire ukene. De vil allerede på dag fem presentere for en jury, som vil vurdere om deres løsning har potensiale for suksess. Allerede her vil noen av lagene forsvinne ut. For de resterende lagene gjenstår videre arbeid mot en presentasjon for investeringskomiteen, som vil anbefale hvilke lag som skal få støtte til å danne eget selskap på dag 28. Vi vil arrangere ti program i løpet av 2016/2017 basert på ulike tema, herunder Smart City, Digital Tourism, Blue Revolution, Global Issues, Digital Health, Space, Fin Tech, Ocean Space, Food og Non-Profits.

15515970_10155229169601111_1855630327_o

Vårt første akseleratorprogram, Smart City, gikk av stabelen 21.november og de første ukene har gått over all forventning. Smart City er et ekstremt vidt begrep som kan være vanskelig å definere. Ettersom så mye inngår i dette konseptet, har vi rett å slett begynt å bruke uttrykket “Smart City – Smart Everything”. Vår CEO, Sean Paul Shanor, forklarer begrepet på følgende måte: “Vi tenker på Smart City som en oppgradering av samfunnet. Det trengs en bedre måte å samle og tolke data om samfunnet og en mer effektiv måte å kommunisere med innbyggerne på. Vi vil koble startups sammen med etablerte bedrifter for å muliggjøre raske løsninger av identifiserte problemer.” Eksempler på Smart-City problemstillinger presentert av våre samarbeidspartnere er bedre transporttilbud i distriktene (Gjesdal Kommune), økt livskvalitet for funksjonshemmede (Eigersund kommune), smartere håndtering av turisttrafikk (Strand Kommune), smartere digitale løsninger for helsesektoren (Helse Vest) og å gjøre informasjon angående strømforbruk mer dynamisk og anvendbart (Lyse).

To av våre Smart City-lag har valgt å jobbe med problemstillingen presentert av Lyse, og har nå fått både kontorplass hos Lyse og tilgang til deres demoleilighet. Det ene laget jobber med å utvikle en app som kobler sammen strømforbruk og spillteknologi. Målet er at spillene skal gi brukerne insentiver til å minske sitt strømforbruk og fordele belastningen på kraftnettet utover for å redusere peak-tider. Det andre laget jobber med å utvikle en app for livsløpsstyring boligen din, hvor du kan samle all informasjon om strømforbruk, forsikringer, vedlikeholdsplaner og inspirasjon til fremtidige oppgraderinger. Lyse har lang erfaring innen smartby-konsepter, og vi er veldig takknemlige for at to av våre SmartCity-lag har fått kontorplass og tilgang til Lyses verdifulle kompetanse.

Christian Rangen er partneransvarlig og hoveddesigner av akseleratorprogrammene ved http://x2innovationcenter.com/

 

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s