For syns skyld

Refleks gir bilføreren 10 sekunder til å reagere, i stedet for 2. Det kan være forskjellen på liv og død. Derfor har Lyse delt ut refleksvester til førsteklassinger i 15 år. 

Det begynner å bli kaldt ute. Høstmørket kryper gatelangs. Overalt labber barn til skolen med litt for store støvler, lua godt nedover ørene og svære ryggsekker, proppfulle av fargeblyanter, lekseplaner og brødskiver.

Dessverre er de fleste skoleveier bygget for biler, ikke for barn.

Statistikker viser at 40 % av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Uten den gule vesten er barnet synlig på 25-30 meters hold. Refleks øker lengden til 140 meter, selv når bilen bruker nærlys. Det vil si at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 %.

Det er de voksnes ansvar å tre refleksvesten over hodet på barna sine – og på seg selv. Bare 31 % av alle voksne bruker refleks, i følge tall fra Trygg Trafikk. Tallet er heldigvis stigende. Andelen er høyere på landevei, der cirka halvparten har refleks på seg, mot bare 25 % i sentrum og bygater. Men det er der – i bygater, når fotgjengere skal krysse gaten – at de fleste ulykkene skjer. Gatelys gjør nemlig at du ser bilen, men ikke nødvendigvis omvendt.

Samfunnsansvar er en del av Lyses DNA. Overskuddet vårt betales tilbake til kommunene, og i tillegg har vi en rekke programmer og initiativer som kommer regionen til gode. Ett av disse er refleksprogrammet. I 15 år har vi delt ut  refleksvester til førsteklassinger. 60 000CE-merkede vester av topp kvalitet har blitt pakket og sendt til skoler i eierkommunene. Bare i 2016 har vi delt ut 5500 vester. Til sammen blir det ganske mange sekunder med ekstra trygghet i høstmørket.

Har du en førsteklassing i hus, som nettopp har fått ny refleksvest fra oss? Pass på at den blir brukt. Strengt tatt burde refleks være like naturlig som å ta på bilbelte, eller å bytte til vinterdekk når kulda setter inn.

Publisert av

Cathrine Suttie

Sponsoransvarlig

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s