Strand på Sola

Lys Horisont

80 milliarder euro. Det er det samlede beløpet EU og EØS-landene har satt av til verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont 2020. 

Ok, det er mye penger. Men hadde Oljefondet funnet ut at de skulle ta kvelden nå og bruke opp alt, så kunne de laget 10 Horisont 2020. For Norge lyder prisen for å være fullverdig deltaker i Horisont 2020 på 1,75 milliarder euro. Regjeringens mål er å få minst det samme beløpet tilbake i løpet av de 6 årene programmet varer.

Det vi foreløpig kan slå fast er at Lyse gjør sin del, som aktiv partner i to store prosjekter, Triangulum og Invade. Faktisk er Lyse største norske energiforetak og ligger helt i toppen av norske industriselskapene i Horisont 2020.

Ulempen ved å være stat

Det er ikke bare flaks, for å si det mildt. Lyse har fått mer nei enn ja på søknader vi har vært med på. Sånn er det for de fleste. Og det ligger bevisste valg bak satsingen mot de europeiske nåløyene. Viktigst er mulighetene som ligger i utlysningene, særlig innen programmene Samfunnsutfordringer og Industrielt lederskap, der vi vi både kan lære og tilføre innen feltene energi, IKT – og etter hvert – transport.

Dernest vilkårene. Lyse får tilbake minst 70 prosent av det vi yter i prosjekter som Triangulum og Invade. Det er fordi EU ikke er et land og dermed kan gi blaffen i statsstøttereglene. Det må vi derimot i Norge, og den vanligste uttellingen for større industriforetak som Lyse ligger på mellom 25 og 50 prosent. I realiteten blir andelen lavere, ofte nede i mellom 15 og 20 prosent.

Genererer 100 millioner

Det skal også nevnes at Lyses deltakelse i europeiske prosjekter ikke begynte med Horisont 2020. Vi har vært med i de tidligere rammeprogrammene, og avslutter i løpet av vinteren et av de mest ambisiøse prosjektene, Arrowhead, med 76 andre partnere (!) som har gitt seg i kast med avansert industriell automasjon.

Og ikke minst: Vi høster fruktene av å ha et vel forbundet og oppegående Europakontor i Brussel.

En opptelling fra de siste 3 årene viser at regionen (Sør-Rogaland) tilføres over 100 millioner kroner som følge av forsknings- og innovasjonsprosjektene Lyse har tatt og tar del i – både nasjonalt og internasjonalt. I svært mange tilfeller hadde ikke disse prosjektene vært satt i verk uten Lyses deltakelse. I underkant av en tredel tilfaller Lyse.

Vi skulle gjerne sett at den oppmykningen EU har gjennomført de to siste årene for at særlig næringsaktører som Lyse skal bli mer aktive innen nasjonale programmer – blir utnyttet bedre. Slik det er nå, går både Forskningsrådet og Innovasjon Norge glipp av viktig medvirkning i flere programmer fordi risikoavlastningen er for dårlig for store deler av norsk næringsliv.

Dette er forhold vi stadig vekk tar opp, både med virkemiddelapparatet (de som sitter på midlene) og berørte myndigheter. Her kan endring ta tid, for å si det mildt.

I mellomtiden gjør vi som Garborg og opptrer både som jærbu og europeer.

Av Per Fjeld og Dagfinn Wåge, FoU og Innovasjon

 

 

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s