En forsmak på fremtiden

I over 100 år har Lyse lagt grunnlaget for en smartere region, og nå trøkker vi til for å gjøre Stavanger-regionen til Nordens smartbyhovedstad. En rekke aktører er med å dra lasset, og Nordic Edge er limet som binder det hele sammen. 

Det skjer ting i eierkommunene vår om dagen. Stavanger kommune jobber med en smartbystrategi. Gjesdal kommune har satt seg fore å bli Gjesdal Smart City. Randaberg satser på velferdsteknologi, det samme gjør Egersund. Men hva er det egentlig de prater om?

Først av alt er det en trend. Digitalisering er kjernen i den fjerde industrielle revolusjon. I dag bor mer enn 50 prosent av verdens befolkning i byer. Daglig flytter 10 000 mennesker fra landlige til urbane strøk. Tallene vil fortsette å stige. Framtidens byer og kommuner formes ved hjelp av ny teknologi. Smartby-begrepet er en samlepott for dette. Kort fortalt dreier det seg om tekniske duppeditter som kommuniserer med hverandre, sensorer og smarte enheter, og summen av det hele; store data. Resultatet er mer effektive, miljøvennlige og fleksible byer – noe som til syvende og sist kommer innbyggerne til gode.

Innovasjon Norge peker på smartby-teknologi som ett av seks områder Norge bør satse på i fremtiden. Stavanger-regionen har flere forutsetninger for å lede an i denne utviklingen. Som en av tre fyrtårnbyer er Stavanger med i EUs Horisont2020-prosjekt, Triangulum, hvor Lyse spiller en viktig rolle. Regionen vår huser også Norwegian Smart Care Cluster og har en voksende gruppe selskaper og oppstartsbedrifter som jobber med smartbyteknologi. I Innovasjon Norge sitt FRAM-program for Smart Cities er fem av åtte bedrifter fra Stavanger-regionen. Også der er Lyse representert. Nylig fikk vi også tilslag på INVADE, et EU-prosjekt hvor vi og 11 europeiske partnere skal skape nye løsninger for hvordan fornybar energi kan produseres, lagres og brukes.

Med en sterk konferanse og en bred utstilling kan Nordic Edge Expo være limet som binder sammen alle de positive tiltakene som gjøres i regionen. Sammen kan vi skape Nordens viktigste møteplass for alle som jobber med nye løsninger som gjør byer, bedrifter og folks hjem smartere. Nordic Edge kan bli en markedsplass som gir nye forretningsmuligheter både nasjonalt og internasjonalt, for både offentlig og privat sektor. Ekstra spennende er det at store aktører som Microsoft, Cisco og IMB også ser potensialet som ligger her. Microsoft tar med seg 28 partnerbedrifter til Stavanger. Totalt ventes det over 100 utstillere, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med noen av aktørene som skal levere morgendagens løsninger.

Lyse er godt posisjonert for å møte denne fremtiden. Satt på spissen har vi jobbet med å gjøre regionen smartere i over 100 år. Gjennom å bygge infrastruktur som strøm og fiber, har vi lagt grunnlaget som nå muliggjør smartere løsninger. Økt satsning på fornybar vannkraft, smarte strømmålere, lynkjapt fibernett, solenergi og smarthus er viktige stikkord for veien videre. Vårt fokus er ikke hovedsakelig på kabler og rør, men på kunden som mottar tjenester i andre enden. Det er der – i folks hjem og hverdag – at slaget står i årene som kommer.

Som hovedsamarbeidspartner for Nordic Edge krysser vi fingrene for at flest mulig tar turen til Stavanger Forum 6. og 7. oktober. Stavanger har en gylden mulighet til å ta posisjonen som Nordens smartbyhovedstad – nå trenger vi at flere bretter opp ermene og tenker smart for å få det til.

Publisert av

Grethe Høiland

Konserndirektør Marked

Én tanke på “En forsmak på fremtiden”

  1. Vi i Rogaland , med Lyse i spissen, kan nå påvirke smart hus og smarte strømstyringer. Jeg har selv vært engasjert i å delta i alle prøveordninger i Lyse. Mye er gjort, men vi MÅ ikke «finne opp hjulet på nytt». Knytt til oss store aktører som har lang erfaring, og som kan programmere og utvikle dette videre
    Normenn er fryktelig redd for å «tenke nytt»

    Liker

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s