Ser vi starten på en solskinnshistorie?

Kombinasjonen sol og vann har potensial som strekker seg langt utover en dukkert i sommerferien. Å produsere egen strøm gjennom solceller blir stadig vanligere. 

I Norge har solceller stort sett vært forbeholdt fyrlykter og hytter utenfor allfarvei. Hvorfor er det slik? Er vi bortskjemt med vannkraft og lave kraftpriser?

Nettmagasinet Energi og klima påpeker at Norge kan være egnet for utnyttelse av solenergi både til strøm (solceller) og varme (solfangere). En utfordring med både solceller og solfangere i Norge er at vårt behov for strøm og varme er størst om vinteren, når solstrålene har minst å by på. Her på Vestlandet vet vi bedre enn de fleste at solen ikke alltid dukker opp når vi ønsker det. Det betyr at produksjonen vil variere, avhengig av om det er overskyet eller sol, sommer eller vinter, etc. Vår fordel er at vi kan bruke solenergi når denne produksjonen er høy, og samtidig spare på vannet i dammer og innsjøer. En slik løsning er mye billigere enn å bygge enorme batterier ved solcelleanleggene, slik de gjør i for eksempel Japan. Ressursene som ligger i vannkraft gir oss med andre ord gode forutsetninger for å supplere med sol.

Se hvordan vi produserer fornybar strøm i Lysefjorden:

Innen 2019 skal alle norske husstander ha fått installert automatiske strømmålere. Lyse er allerede godt i gang. Dette vil åpne opp for å ta i bruk alle fordelene solcelleteknologien kan tilby. I Norge har vi store kostnader med drift av kraftnettet på grunn av spredt bosetting og store avstander. Solceller kan bidra til å redusere tapene i nettet samtidig som leveringssikkerheten bedres.

Lave strømpriser gir lav gevinst

Rogaland har moderat gode solforhold for solcellepaneler. Ser man på pris per kWh, så er det nok noen år til solstrøm bli lønnsomt i Norge. At vi har billig og fornybar strøm i form av vannkraft har nok også gjort at utviklingen av solceller har gått tregere her enn i for eksempel Tyskland. Angela Merkel har snart installert solceller på én million tyske tak. Gjennom Energiewende har tyskerne satset tungt på å erstatte fossilt brennstoff og atomkraft med fornybare energiressurser som solenergi, vindkraft og norsk vannkraft. Totalt produserer tyske solceller 40 GW fornybar kraft ­– til sammenligning har Norge totalt 25–30 GW med fornybar vannkraft. Det er nok til å dekke nordmenns forbruk og enda litt til.

Som følge av kraftoverskuddet i Norden er kraftprisene i Norge nå svært lave. Dersom en skulle velge å installere solceller i dag, er nok den største besparelsen redusert nettleie, forbruksavgift og mva. på den delen av forbruket som kommer fra egne solceller. Kraftprisen (altså energiforbruket) utgjør med dagens nivå bare omkring 20 % av den samlede strømregningen.

Energi engasjerer

Fornybar energi som blir solgt i det europeiske markedet får tildelt opprinnelsesgarantier. Disse er fritt omsettelige, skilt fra fysisk leveranse. I fjor ble mesteparten av opprinnelsesgarantiene fra norsk vannkraft solgt til tyskere. Med mindre du er Lyse-kunde, og dermed har opprinnelsesgaranti inkludert i avtalen, kan ikke din strømleverandør garantere at det produseres fornybar kraft i samme mengde som du kjøper.

Lyse jobber hver dag for å forsyne regionen med fornybar vannkraft. Vi drifter 11 heleide vannkraftverk, og i tillegg skal kjempeprosjektet Lysebotn 2 stå ferdig i 2018. Samtidig vil vi legge til rette for kunder som ønsker å produsere egen strøm. Dette gjøres i dag gjennom Lyse Elnetts plusskundeprogram. Nå trenger vi brukernes meninger om solenergi, slik at vi kan svare på spørsmål og lære mer om et spennende område innen energisektoren. Nylig spurte vi følgerne våre på Facebook om deres syn på saken. Engasjementet var over all forventning. Vi har også satt i gang et pilotprosjekt, hvor vi ba nysgjerrige kunder om å melde sin interesse. Også der var interessen overveldende.

Kanskje er dette starten på en ny solskinnshistorie?

Publisert av

Anders Thingbø

Anders Thingbø er Administrerende Direktør i Lyse Energisalg AS

Én tanke på “Ser vi starten på en solskinnshistorie?”

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s