Toril and the techno-crew.

Hva sier glasskulen om 2016?

Det nærmer seg jul. Like sikkert som at filmsalget hos Altibox går til himmels og jule-muzac fyller butikker og heiser – så dukker spådommene for neste års teknologitrender opp.

Tradisjonen tro har jeg snakket med gode kolleger i konsernet og vi har diskutert hva vi tror blir «hot or not» i 2016.

Det er vanskelig å spå. Særlig om fremtiden —  Men til denne utrolig krevende øvelsen fikk jeg med meg et toppet lag bestående av Altibox-høvdingen Nils Arne, produktdirektør Øyvind, IT-direktør Geir-Arve og sjef for konsernets digitale flater, Øystein. Lav kvinneandel, men jeg lar det passere denne gang.

Her er våre trend-tanker for neste år:

Robotene kommer. Eller hjelperene deres – de digitale assitentene

2016 blir de digitale assistentenes år. Det vil si at maskinlæring og roboter (egentlig to sider av samme sak) går fra «fortsatt-litt-sciene-fiction» til en nødvendighet alle virksomheter vurderer. Virtuelle assistenter som Amazon Alexa, Siri og Facebook M blir vanligere og mer brukt. Folk forventer at systemene skal gjenkjenne bruker og situasjon og agere deretter. IT-systemene både hos bedrifter og privatpersoner  forventes å ha intelligens, hente data fra ulike sensorer og systemer, og kunne gjøre flere oppgaver. Sensorteknologi er blitt så billig og «folk flest» bærer så mye kraftig teknologi på seg nå at vi forventer mye mer av dette i 2016.

Se for eksempel hva vi kunne fått hjelp til dersom vi var involvert i en bilulykke: Sensorer i belte kunne målt kraften i sammenstøt og om involverte har puls. Dataene kunne blitt sendt direkte til ambulanse og sykehus, som kunne håndtert situasjonen mer effektivt og prioritering bruken av eksperter. Dette kunne skjedd samtidig med at pårørende ble varslet umiddelbart via mobil. Forsikringsselskap hadde blitt varslet for mer effektiv håndtering, og politi for å kunne dirigere trafikken. Et mer dagligdags eksempel: Jeg har gått fra å å sjekke været på Yr-appen manuelt til å bruke IFTTT til å sende meg varsel dersom det regner slik at jeg husker paraplyen. Handlelisten min får jeg tilsendt fra høyttaleren min, Amazon Alexa, som noterer seg det jeg ber henne om.  I 2016 blir dette mer og mer tilgjengelig og enkelt. Folk er veldig makelige. Vi vil egentlig bare at ting alltid skal virke og samtidig forholde oss minst mulig til det. Slike løsninger har teknologien tidligere støttet, men tjenestene har vært for dårlig designet.

For oss i Lyse og Altibox, vil trenden med intelligente systemer og avansert data-analyse være viktig både i vår daglige drift av systemer og teknologi, og ikke minst i møtet med kundene.

Besøk vår Facebook–side – og bare den!

Vi tror at en del bedrifter vil legge ned egne hjemmesider i 2016. Og hvorfor ikke? Plattformer som særlig Facebook får større og større betydning for bedrifter, på bekostning av egne apper og hjemmesider. Dette på grunn av blant annet kunstig intelligens. De store aktørene kan investere tungt i brukeropplevelse og intelligens, som for eksempel Facebook allerede har gjort med tjenesten Instant Articles. Det gir mening, og som Øystein sier: En SYKT mye bedre brukeropplevelse.

Matrix?

Har du ikke sett Matrix-filmene? På tide å se dem om igjen – og legg spesielt merke til hvor LITE rare de virker kontra første gangen du så dem. Og uansett om du misliker tek-uttrykk aldri så mye: Merk deg forkortelsen VR, Virtual Reality. VR/360 blir stort. Oculus Rift og Google Cardboard baner vei. Facebook vil at det skal skje noe med dette, og da skjer det.

På kroppen – alltid

Såkalte wearables har allerede fått sitt kommersielle gjennombrudd. Dette er en eller annen form for avansert teknologi som du bærer med deg, og som måler for eksempel aktiviteten eller søvnen din.  Vi har etter hvert også fått se sensorer i form av tabletter og lignende som kommuniserer på reisen gjennom kroppen. Det finnes også varianter som «installeres» fast i kroppen. Vi tror 2016 vil gjøre denne teknologien enda mer utbredt og tilgjengelig.

Det grønne skiftet

Ikke en teknologi-trend, tenker du kanskje? Tenk om igjen! På energisiden blir det grønne skiftet en realitet. Kundene er ikke bare kunder og konsumenter av energi men vil i større grad også produsere – de blir prosumenter. Vi tror på sol også i Norge, og tror at mer effektiv ressursutnyttelse blir viktigere for folk flest. Det betyr avansert teknologi  for at det skal være enkelt. Vi tror kunder på energisiden merker seg de globale trendene, og i mye større grad vil kreve at vi legger til rette for energiproduksjon. Vi har infrastrukturen, og teknologien.

More of same

De tre gamle og gode, nemlig mobil, sky og maskinlæring er fortsatt de viktigste «game changers». Men i mobil må vi nå inkludere de aller minste mobile enhetene, også kalt tingenes internett. En ting som uansett er sikkert: Med eksplosjonen av intelligente skytjenester, sensorteknologi og smarte løsninger for «alt», vil bruken av båndbredde fortsette å vokse kraftig. Vi er helt overbeviste om at en bygning uten fiber – eller i alle fall superraskt symmetrisk bredbånd – snart er å regne som helt ubeboelig.

Hyper

Selvstyrte biler blir snart stort, men i 2016 er det fortsatt en hype. Det er også Windows Phone 10, tror vi.  Vi tror Microsoft kommer til å legge ned Windows Phone og lage sin egen variant av Android for å bygge sitt eget økosystem hvor det er lett å gå fra Google-Android til Microsoft-Android.

RIP?

Mens noe kommer – så dør jo noe ut også. Et av temaene som har skapt mest opphetet diskusjon internt i gruppen vår er Twitter. All makt til referenten, sier jeg. Twitter vil finne på noe genialt – og overlever. Men Øystein holder på sitt – Twitter klarer seg ikke. Han viser til pessimismen til investorer, og på at aksjekursen har aldri vært lavere enn nå. Så Øystein: Hvis JEG har rett skylder du meg en stor julemarsipangris i desember 2016, siden jeg tok side med «the underdog».

Annet som dør? Tja. Vi tror at Facebook legger ned desktop. Og at det blir langt mindre offentlig deling og diskusjon. Dialogen flyttes heller over i lukkede kanaler, såkalt Dark Social, som iMessage, Whatsapp, sms, e-post.  Dette gjelder spesielt yngre brukere, som i større grad bruker meldingsplattformer.

Godt nytt tekno-år!

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

3 kommentarer om “Hva sier glasskulen om 2016?”

  1. Interessant artikkel. Savner at dere så på Microsoft Hololens under VR, da dette må ansees å være en stor utfordrer til Oculus og gjør ting på en litt annen måte.

    Smarthus og IoT tror jeg også vil øke endel nese år. USA er langt foran Norge og vil bare fortsette, mens flere av de amerikanske vil etablere seg i Europa. Her er også dere delaktige med Smartly/Sensio.

    Liker

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s