Her kommer solen?

Solen kommer, også til Norden. Og med solskinnet kommer mer teknologi og flere valg for forbrukerne.

Først tre punkter om denne framtiden:

 1. «Alle» forventer stor investeringsvekst i sol.
  Kostnadene for solcelleteknologi har falt kraftig i det siste og det forventes å fortsette. Bloomberg forventer at det vil investeres svimlende 3700 milliarder dollar i sol mellom nå og 2040 – dette inkluderer både industrielle og småskala løsninger.
 1. All makt til kundene!
  Av disse enorme forventede investeringene er det ventet at over halvparten vil knyttes til løsninger der private forbrukere og bedrifter setter opp solcellepanel for eksempel på taket for å dekke eget behov for energi. Det forventes at batterier til å lagre overskuddet fra egen produksjon vil falle i pris og bli tilgjengelige for den vanlige forbruker.
 1. Mer energieffektive løsninger for lys og varme gir mindre energibehov.
  Energieffektive løsninger for varme og belysning, kombinert med effektiv styring av disse gjennom smarte hjem-løsninger, vil bidra til å bremse veksten i det globale energibehovet. I OECD-landene ventes det faktisk at energibehovet blir mindre i 2040 enn i 2014.

Hva betyr disse tre tingene for oss som leverandør av energi og teknologi til husstander og bedrifter i Norge?

Tja, én ting er i alle fall sikkert. Vi tenker mer og mer på hva kundene vil ønske seg framover. Og med innføringen av nye strømmålere som skjer i disse dager, starter vi oppgaven med å gjøre strømnettet klart for å kunne ta imot kraft kundene produserer selv. Det er bare å ta det inn over seg: Hvis du og jeg investerer i nye takstein med innebygget solpanel, så vil vi selvsagt bruke energien vi selv lager. Men skulle vi produsere mer enn vi bruker, vil vi også kunne selge den. Da må strømnettet kunne ta imot den. Nettet må også kunne beregne hvor mye som leveres ut, og avregne beløp. Slikt krever teknologi.

I Lyse har vi levert digitale løsninger til forbrukerne side 2002, da vi begynte å bygge fiber til bedrifter og hjem og levere digitale tjenester innen nytte og underholdning. Denne kompetansen får vi glede av når kundene våre skal i gang med ny teknologi for selv å produsere sin egen solenergi. I mai skiftet Lyse-konsernet navn fra Lyse Energi til bare Lyse, fordi vi erkjenner at vi ikke lenger bare er et energikonsern, men et teknologikonsern. Et teknologikonsern med ganske mye kompetanse innen energi. Og hva tenker et teknologikonsern om at kundene ønsker å både produsere egen energi og levere den? Svaret på det likner en god del på det jeg hørte en leder i en TV-kanal svare da han ble spurt om hva han syntes om at kundene kjøpte mindre lineær klassisk TV og mer av strømmetjenester som Netflix. Han sa: «You cannot fight customer preference».

Han hadde helt rett. Kundene bestemmer. Vi lytter.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Én tanke på “Her kommer solen?”

 1. Det er vel ingen tvil om at solenergi vil være viktig også for Norge. Spørsmålet blir da heller om når og hvordan. Solenergi vil være et viktig og komplementerende til våre andre energiformer. Vi trenger nå noen viktige regelverksendringer som nettopp vil sette forbrukerne i fokus. F.eks fritt salg av solstrømmen og ikke som i dag til nettselskapet.

  Liker

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s