Ka dag e’ det i dag?

Noen dager får mer oppmerksomhet enn andre. Pi-dagen 14. mars for eksempel –  3.14 i amerikansk format – blir behørig markert av nerder og matematikere over hele verden. I dag er en slik spesiell dag. 

Onsdag 21. oktober 2015 var dagen da Doc og Marty ankom framtiden i Back to the Future 2. De av oss som husker da vi så filmen på kino i 1989 og tenkte «Wow, 2015, det er lenge til, det! Lurer på hva jeg gjør da?!» – vi føler oss kanskje fristet til litt melankolsk nostalgi. For nå er den jo her. Framtiden.

Og jammen ble den annerledes enn de fleste av oss kunne forutse! For eget vedkommende hadde jeg, da filmen kom  i 1989, akkurat blitt ferdig med sivilingeniørstudiet, og jobbet som forsker på SINTEF. Hovedoppgaven min under studiet gjennomførte jeg på Turing Institute i Storbritannia, der jeg programmerte styringssystemer for roboter. Som vi kunne snakke til. Og som kunne lære. Instituttet forsket på metoder innen kunstig intelligens. Rimelig science fiction, syntes vi selv, på den tiden. Men hvis du ser på bildet under, tenker jeg du ser at det var ganske enkle saker. Jeg husker jeg tenkte at dette jo var moro, men at det nok kom til å ta veldig lang tid før det kunne brukes til noe praktisk.

pumas
Fra tiden hvor jeg som ung student programmerte styringssystemer til roboter i England. (Foto: privat)

Back to the Future II forutså en del tekniske og sosiale endringer som – kanskje ikke helt overraskende – har vist seg å stemme. Filmens regissør sier selv at han syntes det var krevende å skulle «spå» om framtiden, og hadde lagt vekt på å lage scenen morsom. Men en del «treff» er det jo. Som for eksempel bruken av kameraer alle steder og til alt, påvirkningen Asia har på USA, store flatskjerm-TVer på vegger, videochat-systemer, og videospill der du ikke trenger fysiske kontrollere.

Ting fra mitt eget 1989 har også materialisert seg i stort monn i 2015. Roboter og smarte programvare-assistenter finnes for eksempel overalt. De klipper plenen din og støvsuger, og de ekspederer deg på Narvesen (i alle fall på den på Gardermoen Utland), de snakker til deg fra telefonen eller bilen din, forstår godt hva du sier, og framstår til og med som om de har humor iblant. Som for eksempel Amazons høyttaler og assistent «Echo» som, hvis du spør henne hvor hun bor, svarer «Jeg er her, men hodet mitt er i skyen». Nerdehumor.

Ikke uventet er filmer som lages i dag om framtiden, ofte knyttet til roboter og kunstig intelligens. Forleden kveld så jeg filmen Ex Machina på Altibox TV Overalt. Filmen handlet om en ung programmerer som får i oppgave av sin eksentriske sjef, å gjøre «Turing-testen» på en robot som selskapet har utviklet. Turing-testen dreier seg om å finne ut om en maskin har intelligens og selvbevissthet. Skal ikke slippe noen spoilere her, men roboten i filmen klarer seg ganske så bra…

Alicia Vikander som Ava i Ex Machina. Foto: Mongrel Media. © Universal Pictures
Alicia Vikander som Ava i Ex Machina. Foto: Mongrel Media. © Universal Pictures

Far out, tenker du kanskje (i alle fall etter å ha sett filmen). Mulig det, men IBMs tenkende superhjerne Watson trenes nå i kroppsspråk som behager mennesker. Watson er et lærende system som ble verdenskjent da det vant det amerikanske spørreprogrammet Jeopardy i 2011. Watson lærer og utvikler kunnskap over tid. Men det trengs mer enn bare fakta-kunnskap. For at roboter skal være nyttige hjelpere i heimen eller i forretningslivet må de beherske også ikke-verbal kommunikasjon. De må framstå som de har empati.

Ikke rart da, at filmer som Ex Machina spekulerer i en framtid ikke så langt unna, der det er særs vanskelig å skille mellom en robot og et faktisk menneske. En skummel tanke – eller interessant? Uansett er det kanskje en refleksjon som passer på akkurat DENNE dagen: Back to the Future-dagen. Enjoy.

PS: Få også med deg framtidsforsker Eirik Newths tanker om spådommene fra filmen.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s