Løven utenfor det norske stortinget.

Et statsbudsjett for digitalisering og vekst?

Når budsjett for AS Norge for 2016 ble lagt fram i formiddag, var det – tross betydelige lekkasjer under valgkampen – mange som var spente på om det kom tiltak som virkelig vil bidra til å styrke Norges konkurransekraft, og derved norske arbeidsplasser.

En god nyhet for både landet og denne regionen, er at reduksjon av elavgiften til datasenter (til 0,48k/Wh, som den øvrige industrien) er på plass. Ikke minst for våre venner i Green Mountain på Rennesøy er dette en viktig nyhet, som posisjonerer oss til å bli verdensledende for etablering av industrielle datasenter.

Viktig er det også at regjeringen foreslår å sette av 75 millioner til en ny medfinansieringsordning for små- og mellomstore IKT-prosjekter. Dette betyr at Difi kan støtte deler av prosjektenes investeringskostnader. Finansordningen skal prioritere prosjekter som gir god lønnsomhet og på denne måten kommer man å bruke samfunnets ressurser mer effektivt.

Personlig gleder jeg meg også over at Kunnskapsdepartementet vil innføre en prøveordning med programmering som valgfag – og at det skal utarbeides en midlertidig læreplan for et sånt valgfag i noen kommuner. Viktig og framtidsrettet! Norske virksomheter trenger flere og flere arbeidstakere med forståelse for digitale løsninger – basiskunnskap om programmering er et element for å bygge bredere forstålse for dette. Jeg krysser fingre for at også Rogalands-skoler er med i første fase!

Men selvsagt – det er mange gode formål og mange ønsker, og i likhet med IKT Norge er det elementer i budsjettet som vi absolutt savner. Det som forundrer mest er kanskje at regjeringen foreslår å halvere støtte til utbygging i områder som ikke er kommersielt lønnsomme å bygge ut. Her slutter jeg meg til Heidi Austlid i IKT Norge, som i en kommentar uttrykker skuffelse: – Dette skjer på tross av at Regjeringen slår fast at det er et problem at det er områder av landet uten bredbånd. De rydder heller ikke opp i kommunale fremføringshinder, konstruerte kostnader og gravekaos som er hovedårsak til at mange området ikke er lønnsomme å bygge ut, sier Austlid.

Det er også uventet at regjeringen foreslår å redusere etablerertilskuddet til oppstartselskaper. I en tid der ny virksomhet etterlyses fra mange hold er det til å forundre seg over, at man velger å svekke et stimuli som mange hadde håpet på en betydelig økning av.

Jeg savner også en mer offensiv satsning på velferdsteknologi, og flere IT studieplasser.

Men selv om begge disse er svært viktige tema, er jeg nok personlig aller mest skuffet over klimaprofilen i budjettet. Økt grunnrenteskatt til kraftselskapene gjør at vannkraftutbyggingsprosjekter vil være mindre lønnsomt. Vannkraft er den mest velprøvde og best regulerbare grønne energien som finnes. Fallende kraftpriser gjør at lønnsomheten allerede er betydelig svekket i forhold til tidligere. Økt grunnrenteskatt svekker mulige nyutbygginger ytterligere.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s