Et bilde av salen under et foredrag i Nordic Edge.

Ingen vet hva en smartby er

På smartbykonferansen Nordic Edge Expo i Stavanger, vet én av 500 deltakere hva en smartby er.

Skrevet av: Varog Kervarec

Slik fremstod det i hvert fall da spørsmålet ble stilt fra scenen under første dag av arrangementet.

En av talerne henvendte seg til publikum, og spurte: – Er det noen her som vet hva en smartby er? For jeg vet det ikke, sa hun.

Hun fikk én hånd i været.

Over alle forventninger

Arrangementet synes å ha truffet en nerve, eller skal vi kalle det en tidsånd. De siste dagene har påmeldingene strømmet inn, og arrangøren har gått fra å melde om 300 til 400 og, nå sist, 500 påmeldinger. En suksess, med andre ord.

Bør deltakerne være bekymret når så godt som ingen av de tilstedeværende synes å helt vite hva de er der for å snakke om?

Selvsagt ikke. Det er bare det at industrien er i en så tidlig fase at det hele er litt uklart.

Det skal det også være. Og det er derfor de er her, alle sammen, for å påvirke, utveksle tanker og ideer, og vite litt mer om hva en smartby er når arrangementet avsluttes fredag ettermiddag.

Støymåling og luftkvalitet

Kanskje er en smart by en by som evner å hente nytteverdi ut av alle sensorene den rommer. Disse sensorene må på nett, mener noen, på nett for å produsere store datamengder. Da vil innovasjonen nærmest komme av seg selv ved at smarte gründere lager apper som omgjør dataene til informasjon du gjerne vil ha når du ferdes i byen.

I Tyskland gjøres det for eksempel forsøk med lyktestolper som begynner å bli smarte. De er koblet til nettet, og slår seg av og på etter hvorvidt det finnes noen der som trenger belysning. «Smart city light»-prosjektet, eller Smight som det kalles, er sånn sett ikke veldig originalt. For dette har vi hørt om før.

Men hva som lyktestolpene når de først står der, når de først er på nett, også får et par ekstra sensorer? Hva om de for eksempel måler kvaliteten på lufta eller støynivået rundt seg? Hva kan innbyggerne få ut av det?

At sensorer kan generere interessante data, er ingen uenige om under Nordic Edge Expo.

– De beste sensorene er byens innbyggere, sa Gustaf Landahl som representerte Stockholm i et diskusjonspanel under konferansen.

Den originale tanken ble, i all sin banalitet, omfavnet av de som var der.

Tenk globalt

Én av oppfordringene som ble uttalt fra scenen, var at apper knyttet til smarte byer må være større enn byen selv.

– Ikke tenk på byen din når du lager en smartby-app, tenk globalt, sa Jarmo Eskelinen fra Helsinki.

Han mener en app utviklet i Stavanger må være laget slik at den umiddelbart kan gjøre suksess i Paris. Det er da du virkelig har bidratt til smartbyutviklingen.

For Stavangers del bør dette være en tanke byen omfavner. For selv når vi inkluderer Sandnes og ser regionen under ett, er byen fortsatt så liten at den i mange sammenhenger er kommersielt uinteressant.

– Vi har en ideell størrelse for pilotvirksomhet. Her kan både lokale bedrifter og internasjonale konsern prøve ut løsningene sine i en pilotfase før de slipper dem løs på større markeder, sa Tone Grindland som er ansvarlig for den økonomiske utviklingen i Stavanger.

Smarte byer, dumme land?

Hun er forresten opptatt av at de smarte byene er smartere enn de nasjonale organene som bestemmer over dem.

– De smarte byene utvikles nettopp på bynivå, og ikke gjennom statlige vedtak og sentralstyrte prosesser. Derfor er det viktig for smartbyutviklingen at de nasjonale organene kommer ned til oss, ned på bynivå, og spør hva som trengs for å legge til rette for en bærekraftig utvikling, sa Grindland under paneldiskusjonen.

Statens bidrag kan være tilrettelegging av skattepolitikken slik at byene oppmuntres til å bruke fornybar energi. Eller en forenkling av lovverket slik at gode initiativ ikke kveles av juridiske spissfindigheter.

Staten må i hvert fall ikke komme og fortelle byene hva en smartby er, for det er det ingen som helt vet ennå – ikke engang de smarteste byene vet hvor de står om noen år fra nå.

Men når fredagen er omme, vet 500 deltakere på Nordic Edge Expo litt mer enn mange andre om smartbyen og dens fremtid.

 

Innlegget ble først publisert hos Inside Telecom 18. september 2015.

Foto: Bitmap AS

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s