Bilde av en by, tatt fra luften.

Vet du hva en smart by er?

Folk flest bor i byer. I framtiden kommer vi til å bo i smarte byer. Løftene er store, men hvordan vil du at din smarte by skal være?

Smarte byer er merkelappen for hvordan teknologi bruks for å skape framtidens byer.  Vi snakker om tekniske dupeditter som kommuniserer med hverandre, om sensorer og smarte enheter, og summen av det hele; om store data. Anthony M. Townsend sier i boken Smart Cities at smarte byer først og fremst handler om kontaktpunktene der informasjonsteknologi kombineres med infrastruktur, arkitektur, hverdagens teknologi og snart også våre kropper, og der fellesnevneren er at disse brukes for å håndtere utfordringer i samfunnet.

Teknologi har alltid vært viktig for å organisere og drive byene; skriftspråket, veier, jernbane, telegrafen, telefonen og ikke minst bilen. Det som er nytt er at informasjonsrevolusjonen kommer oppå den industrielle utviklingen. I verdenssammenheng bor flere folk i byer enn på landsbygda. Om hundre år er det forventet at 80 prosent av verdens befolkning bor i byer. Byene vokser. Vi blir flere og vi bor tettere. Derfor er det kanskje ikke så rart at løsninger for å få disse byene til å fungere gror fram i takt med ny teknologi.

Hvor skal du lete for å finne den smarte byen? Et godt sted å begynne er i lommen din. Du eier alt et av de viktigste verktøyene for å bygge den smarte byen. I Norge har nå 84 prosent av de som er over 15 år en smart-telefon, og andelen øker i hele verden. Mobilen er vår tids universalverktøy. Den hjelper oss med å huske, navigere, kommunisere og ikke minst koordinere oss med alt og alle.

Det finnes ikke et sted i verden du kan reise for å se en smart by i sin helhet. Så langt finnes bare biter her og der. Vi har bare så vidt begynt å bygge den smarte byen. Barcelona har for eksempel laget en ny løsning for smart parkering: Sensorer i gatene kan fortelle om parkeringsplassene er ledige og hjelper til med å finne ledig parkering. Men, dette er bare en start, bare et par hundre parkeringsplasser har teknologien installert.

Et godt sted her hjemme for å få mer innblikk i framtidens smart byer er konferansen Nordic Edge Expo i Stavanger den 17. og 18. september. Hvordan teknologi er med å forme framtidens byer er et av hovedtemaene, og flere byer skal forteller om sine planer. I tillegg vil en rekke teknologiselskaper presentere sine idéer.

Spørsmålet er heller ikke bare hva den smarte byen er – minst like viktig er: Hva vil du at den smarte byen skal være? Ny teknologi kan inspirere oss til å drømme om nye måter å leve livene våre på, men hvordan kan vi tilpasse teknologien slik at den skaper de byene vi ønsker å leve i?

Det må ikke bare være de store og små selskapene som lager de teknologiske løsningene. Framtiden kan ikke overlates til teknologer og ingeniører – folk, byråkrater og politikere må alle være med å forme den smarte byen.

Foto: Anthony Delanoix / stocksnap.io

Publisert av

Herbjørn Tjeltveit

Kommunikasjonsdirektør i Lyse

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s