Ti tusen nye jobber? Let etter entreprenørene!

I Stavanger-regionen flyter blodet i gatene. Eller, noen tror i alle fall det. Faktum er uansett at arbeidsledigheten er høyere enn på ti år. Likevel er det ingen duknakkede rogalendinger å spore.

Regionen syder av vilje til å brette opp ermene og bygge opp flere bein å stå på. Heia oljen – vi tror på den enda – men vi vil ha mer livskraftig industri. Vi vil ha vekst på mange områder. Vi trenger entreprenører!

Entreprenører i betydningen «skapere av nye selskaper» er en sjelden rase. Selv i innovasjonsdrevne økonomier (som Norge IKKE er) starter bare 1-2 prosent av arbeidsstyrken opp virksomheter. Men entreprenører, og særlig NYSKAPENDE entreprenører, er viktige for konkurransekraften i økonomien – og viktige for å skape nye jobber.

Hvorfor er entreprenørene så viktige? Først og fremst kan de gi økonomisk vekst ved at de introduserer ny innovativ teknologi og produkter og tjenester. Et eksempel på dette fra vårt eget konsern er oppstarten av Lyse Tele i 2002, som gjennom innovative tjenester over digital infrastruktur nå i år gir like mye omsetning til konsernet som energiområdet.

En annen grunn til at entreprenørene er viktige, er at de puster etablerte virksomheter i nakken og tvinger dem til forbedring – noe som kommer kundene til gode.

Og sist men ikke minst: Entreprenører skaper arbeidsplasser, både direkte og indirekte. For eksempel: Lyses teleområde teller i dag over 750 arbeidsplasser. Det er «nye» arbeidsplasser i forhold til utgangspunktet i 2002. Hvis vi legger sammen antall arbeidsplasser i Lyse Tele og i Altibox-partnerskapet samlet er tallet nasjonalt 1530 arbeidsplasser.

I Stavanger-regionen skal vi bygge 10.000 nye arbeidsplasser innen 2020, sa ordfører Christine Sagen Helgø nylig. Klart det er mulig! Næringsforeningen, iPark og Innovasjon Norge har tatt initiativ til konferansen Nye Muligheter. iPark står bak konferansen NuTek, og Greater Stavanger har sin Impact Week. Og i september gjennomfører vi konferansen Nordic Edge.

Flere miljøer i Stavanger tilrettelegger for å huse og støtte grundere og entreprenører – Mess&Order og Innovation Dock i østre bydel er gode eksempler. Årets Lyse Ideer-arrangement i november har entreprenørskap knyttet til «Bo lenger hjemme» som tema. Entreprenørskap er et element i alle disse – og en hel haug andre gode initiativer som er i regionens kalender for 2015 og fremover. Energien hos innbyggerne i regionen er til å ta og føle på.

Joda. Det er straks sommerferie og tid for å sette hverdagen på pause. Men jeg har allerede begynt å glede meg til høstjakten på de gode ideene. Når gode krefter spiller på lag, er det faktisk mulig å skape 10.000 nye arbeidsplasser i regionen.

God sommer folkens, nyt ferien!

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s