Et flyfoto av New York.

Hva er en Smart City?

Smart City eller Smart Region er et begrep som brukes i flere og flere sammenhenger, og det finnes svært mange meninger om hva dette er eller ikke er. 

Det er tre vesentlige hovedakser langs definisjonen av en Smart City.

1)    Bærekraftig – der bærekraft blir brukt i sitt videste perspektiv;

a) at naturressursene forvaltes på en slik måte at fotavtrykket av vår ressursbruk har minimale konsekvenser i et globalt perspektiv

b) at løsninger og tjenester er markedsmessige og er i stand til å drive og videreutvikle seg selv.

2) Menneskene som lever og jobber i området opplever byen som enkel, effektiv, fleksibel og innovativ.

3) Området må kunne tiltrekke seg relevant arbeidskraft, utdanne riktig kompetanse og være lim på kapital og industri.

Det er mange eksempler på Smart City prosjekter, og det refereres ofte til Barcelona hvor suksessen måles i antall nye bedrifter og arbeidsplasser, og ikke hvor «smart» byen er. Smart City prosjektene i Barcelona begynte i 2003 som et begrenset geografisk prosjekt hvor en inviterte flere store leverandører inn til å bidra. En regner med at aktiviteter knyttet til Smart City Barcelona har skapt 1500 nye bedrifter og 56.000 nye arbeidsplasser de siste årene. (Kilde: Cisco). En annen by som ofte nevnes er København spesielt knyttet til den langsiktige satsningen på myke trafikkanter og syklister. Dette er en satsning som startet tilbake i 1997..

Å etablere et Smart City prosjekt er noe som ikke er gjort gjennom et politisk vedtak, men møysommelig arbeid over flere år. Og det er mange bidragsytere for å få dette til, og det viktigste er at byen/regionens politiske ledelse setter seg noen klare målsettinger om hva en ønsker å oppnå, og at en styrer etter det. En 10 års horisont er ikke uvanlig i slike prosjektet. Ofte dreier dette seg om å ta mindre skritt for å vise retning, og samtidig som flere aktører som kommuner, fylkeskommune, infrastrukturselskaper, universitet og industri generelt bidrar til å skape substans rundt posisjonen. Eksempelvis etablerte Barcelona et Smart City Campus som en lekeplass for forskning, læring, industri, innbyggere og offentlige etater.

Hvor suksessfull eller «smart» en by er måles gjerne ved en rekke indikatorer innenfor økonomi, energi, transport, helse, skole og styresett for å nevne noen. En modell som ofte er brukt er Smart City hjulet, som har sitt opphav fra Siemens og Wienna University of Technology. Sentralt står IT og åpne data.

De ulike egenskapene kan kategoriseres innenfor følgende indikatorer:

Modell

 

De fleste byer som har ambisjoner innenfor Smart City, har et mål om å gjøre så mange data som mulig tilgjengelige for innbyggerne slik at det blir lettere, bedre og tryggere å være innbygger. Et av de beste eksempel på dette er New York, som både har en intern konkurranse blant kommunens avdeling om hvem som åpner flest data. Byen har også laget et coworkingsspace, Civic Hall, hvor grundere kan jobbe med å forenkle livet i byen basert på disse åpne datasettene.

Publisert av

Eirik Gundegjerde

Konserndirektør Forretningsutvikling - ansvarlig for innovasjon, FoU og IT i Lysekonsernet.

Én tanke på “Hva er en Smart City?”

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s