Blåsjø-dammen.

Det livsviktige vannet

Det regner i dag, igjen. Kanskje ikke så rart at vi i Norge tar vann for gitt.

Vi tar det for gitt at vannet alltid er tilgjengelig for oss enten vi skal lage mat, dusje, vaske bilen eller vanne plenen en varm sommerdag. Vi tar det for gitt at det er rent og kan drikkes direkte fra springen. Og vi tar det for gitt at det er tilgjengelig slik at vi kan bruke det til å produsere fullstendig utslippsfri strøm.

Bare for å sette ting litt i perspektiv. Blåsjø, Norges største vannkraftmagasin målt i energiinnhold, inneholder så mye vann at dersom dette fordeles likt på alle mennesker på jorden ville hvert menneske fått nesten 500 liter!

Vann er avgjørende

Slik er det ikke mange andre steder i verden. I mange områder er vann avgjørende for sult eller velstand, fattigdom eller rikdom, krig eller fred. Globalt er vann en strategisk vare og et viktig element i det store politiske spillet. Mange av de store flodene i verden har vært (og er fortsatt) en kilde til konflikt. Eksempler på slike store elver er Nilen, Eufrat, Tigris, og Jordanelven.
En aktuell sak er utnyttelsen av den ene av Nilens to hovedgrener, Den blå Nil som har sine kilder i Etiopia. På sin vei renner den gjennom tre land: Etiopia, Sudan og Egypt. Etiopia planlegger nå et stort vannmagasin med tilhørende kraftverk som vil påvirke vannføringen i elva. Egypt protesterer heftig mot dette, fordi de frykter at lavere vannføringen vil påvirke de livsviktige vanningsanleggene i Nildalen fra Aswan til utløpet i Middelhavet ved Alexandria på en negativ måte. De etiopiske planene har skapt diplomatiske vanskeligheter og satt «The Nile Basin Initiative» (NBI) på prøve. Dette er et partnerskap mellom ni av statene som har interesser i Nilen. Målet er å samarbeide om vassdraget på en fredelig måte for å sikre en samfunnsmessig riktig og bærekraftig utnyttelse av vannressursene for alle statene som deler på denne livsnerven.

1000 eksperter til Stavanger

Når vi tenker dammer, eller demninger som noen foretrekker å kalle det, her i Norge, så er det synonymt med vannkraft, selv om det faktisk finnes ganske mange store dammer som er i bruk til vannforsyning også. Ute i verden er ofte dammer assosiert med såkalte «multi purpose» anlegg, det vil si at vann samles i magasiner og utnyttes ikke bare til vannkraft, men i kombinasjon med vanning (irrigasjon) og drikkevann.

I midten av juni møtes om lag 1000 eksperter fra nærmere 90 land i Stavanger til «ICOLD Annual Meeting and Congress» der mange av disse viktige problemstillingene vil bli diskutert. ICOLD er en forkortelse for «The International Commission on Large Dams» og er en internasjonal organisasjon med hovedsete i Paris. Selv om organisasjonen henspeiler på store dammer, er fokusområdet vannforvaltning i vid forstand, miljø, sosioøkonomiske og tekniske forhold, der også vannkraften har sin naturlige plass. Siden kongressen denne gangen arrangeres i Norge, vil det bli lagt noe større vekt på vannkraft ved at det arrangeres et eget symposium med spesiell fokus på «Dams for Hydropower».

Dette arrangementet blir en flott mulighet for Norge til å vise fram det aller beste av norsk kompetanse og praksis. Ved siden av et omfattende vitenskapelig program, blir det også flere turer i nærområdet og til andre deler av landet. Det er lagt opp til 1-dags turer til Ulla-Førre, Jørpeland, Lysefjorden, Titania i Dalane. I Sirdal går turen blant annet til Svartevannsdammen som nylig er opprustet for 170 millioner kroner. Her vil deltakerne også få anledning til å oppleve et dambruddsforsøk på en 4 meter høy testdam. Dette forsøket inngår i et forskningsprosjekt ved NTNU på store fyllingsdammer.

I førersetet på energi

ICOLD har et eget Young Engineers Forum der vi har egne opplegg spesielt med tanke på dem. Vi nevner «The Pulpit Rock Challenge» og «The 4444 Steps Challenge». Sistnevnte er en 3-dagers fottur med Lyses egen Magnus Landstad som turleder. Lyse ønsker å være med på denne dugnaden for å gjøre norsk ekspertise på området kjent ute i verden, og er derfor en av hovedsponsorene for arrangementet.

Stavanger er en av Europas energihovedsteder. Hittil drevet fram av byens rolle som den ubestridte oljehovedstad. I en tid med lave oljepriser og motgang, er det ekstra hyggelig at det har lykkes oss å bringe et så stort arrangement innen fornybar energi og bærekraftig bruk av vann til regionen.

Om dette høres fristende ut, er du hjertelig velkommen til å lese mer om konferansen ICOLD. Det er ennå ikke for sent å melde seg på. Vi trenger enda flere norske deltakere.

Publisert av

Bjørn Honningsvåg

Administrerende direktør i Lyse Produksjon AS

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s