Christine Sagen Helgø viser frem Nordic Edge-logoen.

Kan vi lage et nytt ONS?

Annethvert år står byen på hodet når oljebransjen kommer på besøk i slutten av august. ONS er et godt strategisk grep for Stavanger-regionen. Messen var en av grunnene til at regionen tok posisjonen som oljehovedstad og er fortsatt med og bekrefter den.

Lav oljepris preger regionen i år, men oljå er ikke over. Olje og gass skal hentes opp fra havområdene utenfor norskekysten i mange år fremover. Planleggingen av neste års oljemesse er godt i gang. Men kan vi lære noe av oljemesså? Og kan vi gjøre det igjen? Kan vi lage et nytt ONS?

En gruppe aktører gjør et forsøk nå: Greater Stavanger, Lyse, Smedvig, ONS, Stavanger Forum, Universitet i Stavanger og Hey Ho Let’s Go. Vi har gått sammen om å utvikle et smartby-ONS; en ny konferanse og utstilling innenfor smarte byer og smarte hjem. Smartteknologi blir ikke like stort som oljå med det første, men vi gjør et ekte forsøk på skape mer av forutsetningene og forspranget vi har. ONS er forbildet. Derfor er også ONS og Stavanger Forum med på laget.

Hva kan vi vise fram?

En smart by er en by hvor teknologi tas i bruk på måter som gjør livet bedre og lettere for folk flest. Vi har flere elementer som gjør en forskjell:

– Gjennom utbygging av fiber og de smarte strømmålere som installeres nå har vi en svært godt utbygget digital infrastruktur. Det gir store muligheter til raskt å ta i bruk teknologiske nyskapninger i stor skala.

– Fra nord til sør i regionen er virksomheter og kommuner i gang med å utvikle og ta i bruk teknologi på nye måter. Smarte dører på Moi, høykvalitets video fra Egersund og smarte styringsenheter på Tau, for å nevne noen.

– Vi har kommet langt i å utvikle en regional klynge innenfor velferdsteknologi, og flere kommuner prøver ut løsninger.

– EU har gitt Stavanger-regionen en rolle som et av ni fyrtårn som skal lage løsninger for framtidens smarte byer, hvor både internasjonalt samarbeid, muligheter for eksport og midler til forskning og utvikling er med i sekken.

I sum betyr det at vi er langt framme i en teknologisk utvikling som berører hele verden. Forspranget er tydelig og konkurrentene er mange, men vi har noe å bygge på. Det prøver vi å forsterke, gjennom å vise fram hva vi har, knytte nye kontakter og vise igjen utenfor regionen. Skal vi lykkes med en slik næring er noe av jobben å ta en posisjon. En messe kan gjøre en forskjell. Det har vi erfart før, og vi har de nødvendige fasilitetene.

Møteplassen

ONS er en stor utstilling og en konferanse, men minst like viktig er den som møteplass. I uken oljemessen pågår er vår byregion stedet for å treffe folk og knytte kontakter i bransjen.

Når vi lager konferanse og utstilling om smarte byer og smarte hjem har vi hatt ONS i tankene. Målet er å lage en møteplass – Nordic Edge. Tilsnittet er internasjonalt. Vi ønsker å være et sted der folk treffes, kunnskap deles og nye kontakter skapes.

Premieren er i september. Smarte byer og smarte hjem er overskriften. Målet er ikke 2015, men å få til noe årlig. I år er det først og fremst konferanse vi satser på. Neste år er målet å vokse til noe større, for med tiden å bli Europas viktigste arena for denne fremtidsteknologien.

Konkurransen blant de smarte byene er selvsagt knallhard og kjenner ingen grenser. Det ligger ingen råstoff utenfor kysten som gir regionen noe fortrinn. Samtidig er markedet like grenseløst. Nye smarte teknologiske løsninger kan tas i bruk over hele verden for å skape bærekraftige byer med god livskvalitet.

Men vi kan ha et lite fortrinn, siden vi bor et hjørne av verden som har velfungerende nasjoner med høy levestandard. Vi har en offentlig sektor som i et internasjonalt perspektiv leverer. Viktig er det derfor at offentlig sektor er en lagspiller når det gjelder å ta i bruk nye løsninger. Det kan gjøre en forskjell ved å skape et hjemmemarked, gi erfaringer i bruk av teknologi og ikke minst ved å skape konkrete eksempler å vise fram.

Skrevet av Ivar Rusdal, styreleder i Nordic Edge Expo

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s