Konsernsjef Eimund Nygaard

Rekordresultat for Lyse (men det lyver litt…)

Lyse leverer rekordresultat for 2014: 2,2 milliarder etter skatt. Vi er godt fornøyde, men allikevel «lyver» tallene noe.

De internasjonale regnskapsreglene vi må følge gjør at vi får et resultat som er drøyt 800 millioner bedre enn det ellers ville vært.

Forvirret? La meg forklare.

Lyse har de seneste årene levert et årsresultat på +/- 500 millioner kroner etter skatt. I år er det underliggende resultatet noe bedre enn det. Kraftprisene har ført til et noe lavere resultat innen energidelen av virksomheten, mens bedre resultater innen telekom og LNG gjør at vi følger planen om bedrede resultater til tross for fallet i kraftprisene.

På toppen av dette kommer en gevinst fra salget av 51 % av aksjene i Skangass AS på drøyt 700 millioner.

De internasjonale regnskapsreglene krever så at vi skriver opp verdien på de gjenværende 49 % av aksjene til samme pris som det finske selskapet Gasum betalte; altså kommer det nesten 700 millioner på toppen av dette igjen (slik at samlet gevinst ved salget er nærmere 1,4 milliarder).

Dessuten må vi inntektsføre en urealisert valutagevinst på kraftkontrakter 25 år fram i tid på drøyt 200 millioner. Til sammen et resultat på 2,2 milliarder.

Et bra resultat

Når jeg likevel, til tross for alt regnskapsforvirringen, er veldig godt fornøyd med resultatet skyldes det to ting:

  1. Det var riktig å selge oss ned i LNG-virksomheten. Det ville blitt for tungt for konsernet å investere tungt i både LNG og telekom. Transaksjonen ga oss i tillegg en meget hyggelig gevinst. Dessuten har vi fått en solid og målrettet partner i arbeidet med å utfordre det nordiske LNG-markedet.
  2. Vår strategi om diversifisering, det vil si at vi har flere ben å stå på, viser seg nå i regnskapene. Uten telekom og LNG ville våre regnskaper vist sviktende resultater og ditto redusert utbytte til våre eiere.

Vi vil nok ikke klare å levere slike resultater som i år de kommende årene, men vi opprettholder vår ambisjoner om et resultat etter skatt på 1 milliard innen 2020, noe som vil innebære et doblet utbytte til eierne i forhold til nivået i 2012 på om lag 350 millioner.

Publisert av

Eimund Nygaard

Konsernsjef

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s