En lysstripe som raser over fjorden og signaliserer hastighet.

Raskere mobilnett krever godt utbygget fibernett

Da Lyse introduserte symmetrisk fire mps internett i 2004, var det mange som mente at vi manglet bakkekontakt. Så stor hastighet hadde absolutt ingen behov for, ble det sagt.

I dag syns svært mange at 50 Mbps skulle bare mangle, og en rekke av våre kunder har også gigabit – altså tusen Mbps – forbindelse. Nå flyttes hastighetene også for norske mobilkunder. Første uken i mars introduserte NetCom mobilteknologien LTE-A, såkalt «fire og en halv G» i Kristiansand – og både Netcom og Telenor bebuder at dette tilbudet etter hvert kommer i store deler av landet.

For oss som er opptatt av digital infrastruktur er dette en god nyhet.

Noen lurer kanskje på om raske mobilnett overflødiggjør fiberen. Men – vi som fiberleverandør bør glede oss over at mobilnettene nå kan levere slike hastigheter. Det er en løsning som ligger langt nærmere kundens forventninger. Altibox ser en eksplosjon i antallet smarttelefoner og nettbrett som brukes hos egne kunder. De mobile enhetene blir kraftigere for hver versjon, og de kan utnytte nettkapasiteten bedre og bedre. Kundene forventer til enhver tid solid dataoverføringskapasitet uansett hvor de oppholder seg for å kunne utnytte enhetene maksimalt. At brukerne også etterhvert på mobilnettet kan få høy fart, betyr også flere og bedre tjenester – og mer bruk av rike medier som bilder og video.

For å kunne levere høye hastigheter, er også mobilnettene avhengig av godt utbygde fibernett – nærmest mulig kunden.

Og at godt utbygget digital infrastruktur er et gode for samfunnet, det er det faktis nylig kommet dokumentasjon på. SSB offentliggjorde i februar en studie med blant annet 7 makrostudier som entydig viser at samfunnet har fått godt betalt i form av høyere økonomisk vekst og produktivtet for de investeringene som er gjort i bredbånd. En av makrostudiene tallfester at en økning i utbredelsen av bredbånd øker den årlige veksten i BNP med mellom 0,9 og 1,5 prosent for OECD-landene på mellomlang sikt. Den langsiktige effekten kan være enda større.

I en kommentar på fiberbloggen tidligere i år, kommenterer IKT Norges sjefsøkonom, Roger Schjerva, dette slik:

«Det er i allminnelighet vanskelig å vite sikkert hva som skaper vekst. Derfor har Regjeringen satt ned flere ekspertgrupper. Bredbånd skiller seg ut som noe en kan være sikker på. Derfor sats på bredbånd – raskere og større kapasitet.»

Vår egen Tore Kristoffersen i Altibox har kommentert saken om raske mobilnett på Fiberbloggen denne uken.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s