Vindmøller.

Det er dejlig å være digital i Danmark

Både investeringer og omsetning i den danske telebransjen har sunket de siste årene. Nå gir danskene gass for å sette fart på telesektoren igjen.

Denne uka la den danske regjeringen frem en vekstplan for digitaliseringen av Danmark. Målet er å øke veksten og produktiviteten i det danske næringsliv – og å gjøre det enklere og billigere å etablere digital infrastruktur.

Visjonen er at Danmark skal være blant de beste i Europa til å bruke IT til å skape vekst og arbeidsplasser. Danmark har en velutbygd mobil- og bredbåndsinfrastruktur preget av generelt god dekning for bredbånd og telefoni – og lave priser for kundene. Allerede i 2013 hadde 70 prosent av husstander og bedrifter tilgang til bredbånd med nedlastningskapasitet på 100 Mbit/s.

Heller ikke i vårt sørlige naboland har alle innbyggerne tilgang til de bredbåndshastighetene og den mobildekningen de ønsker. Derfor står prinsippet om å sikre tilstrekkelig kapasitet til alle sentralt i planen. Gjennom 23 initiativer fordelt på fire områder vil den danske regjeringen gjøre det enklere og billigere å etablere digital infrastruktur. Teleorganisasjonen TT er også på banen med forslag til en rekke tiltak for å få opp farten i dansk telepolitikk.

Også her hjemme er det progresjon i telekom-sektoren. Regjeringen har kommet med sitt bredbåndsløfte med et klart definert minimumsmål for hvor høy kapasitet brebånd til befolkningen skal ha innen 2020 (100 Mbit/s). I løpet av 2014 er det delt ut 160 millioner kroner i offentlige tilskudd til bredbåndsutbygging i områder der det ikke er lønnsomt å bygge ut. Ved fremleggelsen av årets statsbudsjett gjorde samferdselsministeren det klart at regjeringen vil fortsette å holde trøkket oppe på bredbåndsutbygging – men først og fremst gjennom å gjøre det enklere for tilbyderne å grave fiber i den enkelte kommune. Nå ser vi med spenning frem til året som kommer. Av høydepunkter som kan nevnes er den nye ekomplanen, som er bebudet til neste høst. La oss håpe resultatet av den blir at det virkelig blir deilig å være digital i Norge også.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s