Flyfoto av Stavanger.

Årets Lyse Ideer: digitale verktøy for frivillighet

Frivillig sektor gjør hver dag en formidabel innsats for samfunnet og tetter hull der det offentlige ikke strekker til. Kan frivillige, næringslivet og det offentlige jobbe bedre sammen?

Hvordan kan spesialtilpasset teknologi gi enda bedre hjelp til de som trenger det? Dette er noe av det vi ønsker å finne svar på under Lyse Ideer 28. – 29. november. Fem frivillige organisasjoner kommer til Lyses kontorer på Mariero, og med hjelp fra forretningsutviklere, teknologieksperter og designere arrangeres det en høyst uhøytidelig konkurranse. Hvem klarer å pønske ut det aller beste teknologihjelpemiddelet som kan bidra til at organisasjonen hjelper andre bedre og mer effektivt?

Varierte brukerhistorier

Vinneren får en pengepremie samt ytterligere rådgivning fra innovasjonsavdelingen i Lyse. Målet er dog at alle fem organisasjoner skal sitte igjen med gode løsninger, uavhengig av hvem som vinner.

Organisasjonene er som følger: Handikappede barns foreldreforening, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, Nasjonalforeningen for folkehelse, Norsk forbund for utviklingshemmede og Kirkens bymisjon med Natteravnene. De stiller med brukerhistorier, behov og utfordringer. Lyse stiller med rådgivere med spesialkompetanse på teknologiutvikling og forretningsutvikling.

Erfaringene fra fjorårets Lyse Ideer, der ungdom ble utfordret til å lage løsninger som gjør det lettere for unge mennesker å trives i Stavanger, tilsier at det blir to hektiske dager med ideer kastet i alle retninger og mye lagarbeid.

Fra ideer til forretningsideer

Norge er verdens beste land å bo i, og vi lever stadig lengre. Og selv om folk holder seg spreke lenge, er kostnadene ved en aldrende befolkning en utfordring for kommunene. Derfor er velferdsteknologi et viktig område framover − teknologi som kan bidra til at folk kan bo lengre hjemme.

Det er løsninger som gir økt trygghet, komfort og kommunikasjon med pårørende og helseapparatet. Her er Stavanger-regionen i en særstilling: gjennom Ipark har 20 bedrifter, inkludert Lyse, fått status og økonomisk støtte som eneste norske klynge innen velferdsteknologi fra Innovasjon Norge. Nylig fikk Stavanger tildelt over 60 millioner kroner fra EU som fyrtårn innen smarte byer i verdens største forskningsprosjekt (Horisont 2020).

Som fjorårets Lyse Ideer er hensikten med samlingen å stimulere til innovasjon, til å få nye ideer opp og ut. Slett ikke alle ideer kan bli til tjenester som kan brukes, men for å få til nye løsninger er det nyttig at aktører som ikke sitter sammen til vanlig, møtes.

Det er fort gjort å bare tenke på eldre når en snakker om velferdsteknologi. I realiteten er det også mange unge med spesielle behov. Arbeidet som foregår i frivillig sektor kan løfte vårt blikk, samtidig som vår kompetanse kan hjelpe frivillig sektor til å tenke utenfor boksen. En vinn-vinn for begge parter.

(skrevet sammen med Eirik Gundegjerde)

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s