En mørk bygate opplyst av biler og andre lys.

Norges svar på Silicon Valley?

I november 2014 starter utrullingen av smarte målere i de tusen hjem. Lyse Elnett er et av de første nettselskap i Norge som gjør dette i storskala, og utrullingen skal være ferdig innen 2019.

Sammen med måleren vil det også installeres en smart liten datamaskin som gjør at du som boligeier kan enkelt automatisere huset ditt og installere løsninger for energisparing, bedre komfort eller løsninger for eldre å kunne bo lengre hjemme. Vi har valgt å installere denne boksen uten kostnad hos alle 150 000 nettkunder i regionen. Det vi håper å få igjen er økt bevissthet rundt ditt energiforbruk.

Det er nesten bare fantasien som begrenser hva denne boksen kan benyttes til, og den lar deg bygge et hjem du har full kontroll over. Vær fullstendig trygg på at vi oppbevarer dine kundedata lokalt og helt trygt i et av verdens grønneste og sikreste datasenter.

Stavangerregionen er den første regionen i Europa som nå bygger en slik digital infrastruktur til alle innbyggere. Dette gir også mulighet for næringsutvikling i regionen. Allerede jobber regionale og globale selskaper som NorDan, Electrocompaniet, Westcontrol og Systemair (Villavent) med å tilpasse seg dette nye økosystemet som vi har kalt Smartly. Her er det åpning for flere ideer og aktører som ser muligheter gjennom å realisere et industrisamarbeid som kan lykkes også utenfor Norge.

Regionen har også i 2014 fått tilkjent en Arena klyngefinansiering fra Innovasjon Norge innenfor velferdsteknologi. Dette er et samarbeid som skal gå over flere år, og hensikten er å utvikle regional industri innen velferdsteknologi. Målet er at alle som trenger det, gjennom bruk av velferdsteknologi, skal ha en mulighet til å bo hjemme så lenge som mulig. Og nå i oktober fikk Stavanger sammen med Manchester og Eindhoven status som fyrtårnby i EUs gigantiske forskningsprosjekt Horisont2020. Det hele handler om bærekraft og smarte byer.

Tiden vi nå går inn i gir en fantastisk mulighet for å etablere ny industri i vår region, hvor kombinasjon av teknologi, IT, elektronikk og annen industri kan møte nye markeder.

Det er viktig at akademia, forskning, næringsliv, gründere og virkemiddelapparat ser mulighetene. Lyse ønsker å gå foran! Kan vi realisere Norges svar på Silicon Valley i Stavanger?

Publisert av

Eirik Gundegjerde

Konserndirektør Forretningsutvikling - ansvarlig for innovasjon, FoU og IT i Lysekonsernet.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s