En dataskjerm med koder på.

Gigabit – derfor vil det forandre hverdagen

I likhet med blant annet Google tilbyr Lyse og Altibox-partnerskapet høyhastighetsbredbånd med symmetrisk kapasitet på 1000 megabit per sekund (1 gigabit).

Hvilke muligheter åpner denne enorme kapasiteten for?

Det ville forskningssenteret Pew Research Center gjerne finne ut av. Mer enn tusen Internett-eksperter og personer som spesialiserer seg på framtidstrender ble spurt om hvilket potensiale som ligger i gigabit-teknologien. De svarte blant annet på følgende spørsmål:

Vil det komme nye tek-apper fra nå og frem mot 2025 som virkelig kan dra nytte av gigabit-kapasitet?

Hele 86 prosent av ekspertene svarte ja. Mer detaljer om undersøkelsen finnes i lenke nederst i denne kommentaren – men hovedsvarene var i disse kategoriene:

– Våre grunnleggende former for samhandling og mulighetene vi har til å «være sammen» og samarbeide, vil endre seg. I det livaktige «avstandsnærværets» tidsalder kan mennesker når som helst møtes «ansikt til ansikt» i cyberspace uten å måtte reise noe sted.

– Utvidet virkelighet vil gi oss en bredere forståelse og en rikere opplevelse av omgivelsene  rundt oss, mens virtuell virkelighet gir oss nye rom, som spillverdener og andre simulerte miljøer.

– Koblingen mellom menneske og teknologi vil bli stadig tettere etter hvert som maskiner samler inn, analyserer og i sanntid viser oss personlig tilpasset informasjon, i et miljø som alltid er påkoblet nettet. Denne Integrasjonen kommer til å påvirke en rekke aktiviteter, som tenking, dokumentering av livshendelser («life-logging») og koordinering av daglige gjøremål.

– Enkelte økonomiske og samfunnsmessige sektorer vil bli berørt i særlig stor grad. Helse og utdanning trekkes ofte frem i så måte.

– Nye digitale skillelinjer kan komme til syne fordi folk oppdager nye muligheter på ulike stadier og nyttiggjør seg ulike verktøy.

Ekspertene trekker videre frem konkrete eksempler på at gigabit skaper muligheter i områder som:
– Virtuell virkelighet og svært realistiske samtaleteknologier. Reising kan bli unødvendig.
– Implementering av smak og lukt.
– Høyoppløselig hologram-teknologi, også tredimensjonalt.
– Overføre og strømme lyd og bilde av langt høyere kvalitet (som 4K).
– Helse og utdanning.

Altibox koblet opp første privatkunde med symmetrisk gigabithastighet allerede i 2008 – i Drammen – og vi tilbød blant annet dette som kommersielt produkt for innbyggerne i Hjelmeland kommune ved førjulstider i 2013. Flere ti-tusen av våre kunder har tilbud om gigabit per i dag, og Altibox klargjør fibernettet til å gi ALLE  kunder tilbud om denne hastigheten  innen utgangen av 2016.

Hvorfor? Trafikk-kurvene hos oss og andre internettleverandører peker bratt oppover. Cisco spår at datatrafikken i 2017 vil være tre ganger høyere enn i 2012, og at antall enheter tilkoblet nettet vil være tre ganger så høyt som antallet verdensborgere. De estimerer at det i 2018 vil bli strømmet 2,5 milliard videominutter hver måned – eller 1 million videominutter hvert sekund.

Jeg tok en liten opptelling bare i vår egen husstand. Mer enn 50 enheter som kommuniserer med nettet hos oss – 25 «duppeditter» som TV/mobil/PC, samt en rekke sensorer for alarm, lysstyring, varmestyring og måleravlesing. Og det er FØR vi får den smarte døren vår fra NorDan med kamera fra dørterskelen og inn til min mobil når det ringer på.

Det er med andre ord ingen grunn til å vente!

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s