Tre nettverskabler.

Regjeringens mål kan bli konkretisert i en nasjonal bredbåndsplan

Regjeringens Sundvollen-plattform inneholdt ambisiøse mål for høykapasitets bredbåndsnett, og representerte et taktskifte i norsk bredbåndspolitikk. Nå har Venstres Terje Breivik og Ketil Kjenseth lagt frem et forslag om å etablere en nasjonal bredbåndsplan som Stortinget skal ta stilling til.

Dersom dette forslaget får flertall, vil det innebære en viktig konkretisering av regjeringens bredbåndsmål. Forslagsstillerne mener bredbåndsplanen må baseres på følgende tre hovedpilarer:

  • Minst 90 prosent dekning for 100 mbit/s bredbånd innen 2020.
  • Etablering av et nytt nasjonalt stamnett.
  • Styrking av utenlandskapasiteten ved å legge til rette for etablering av nye undersjøiske kabler.

I forslaget påpekes det at tilgang til gode bredbåndstjenester er et nødvendighetsgode for private husholdninger, næringsliv og offentlig forvaltning, og at store fremtidige samfunnsmessige utfordringer står og faller på tilgang til bredbånd som grunnleggende infrastruktur, eksempelvis innen områder som:

  • Fornying av offentlig sektor
  • Utdanning og digital kompetanse
  • Helse, omsorg og velferd
  • Næringsutvikling

Forslaget om en nasjonal bredbåndsplan tar videre utgangspunkt i det faktum at det er i ferd med å utvikle seg digitale klasseskiller mellom tettbygde områder med godt tilbud om høykapasitets bredbåndsnett og områder med spredt bebyggelse uten et slikt tilbud. Forslagsstillerne er opptatt av å sikre lik tilgang til morgendagens bredbåndstjenester uavhengig av geografisk tilhørighet. De ser på utbygging av høykapasitets bredbåndsnett som et viktig distriktspolitisk virkemiddel.

Lyse ønsker en slik nasjonal bredbåndsplan velkommen. Blir det flertall for planen betyr det at at regjeringens bredbåndsmål nå følges opp og konkretiseres i en politisk handlingsplan. Og at vi får fokus på tre av de viktigste temaene knyttet til sikring av fremtidsrettet og robust digital infrastruktur i Norge.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s