Et glasstak.

Glasstak?

Glasstaket for kvinner er blitt et tema den siste uken. Men hvor solid er det og hva er det egentlig som skaper det? Både media og ledere bidrar på hver sin måte til å gjøre det mer synlig, men kanskje også mer solid. 

I dag har jeg et debatt-innlegg i Stavanger Aftenblad om temaet:

I etterkant av intervjuet med Kristin Skogen-Lund i A-magasinet har det vært både diskusjoner og kommentarer rund det såkalte glasstaket for kvinner – barrieren for at kvinner tar lederstillinger og blir i dem. Jeg synes selv at det var et svært godt portrett av en særdeles dyktig leder.

Men, igjen slår det meg at kvinnelige ledere i langt større grad enn menn må forklare sin suksess i media. Det kan virke som om de eneste som har kommet seg til topps enten har kjempet ekstra hardt,  eller fått spesielt mye hjelp og tilrettelegging – eller er Superwoman og gift med en buddhistmunk, slik nibarnsmoren og finanskvinnen Helene Morrissey.  At kvinner på en annen måte enn men må skaffe seg en porsjon ekstra selvtillit for å knuse barrieren som holder dem unna et liv som leder. Jeg opplever at veien til en lederstilling er ganske lik for kvinner og menn. Ingrediensene er hard arbeid, faglig dyktig, høy grad av selvledelse- og disiplin, og evne til å motivere medarbeidere til å arbeide mot de samme målene som kjennetegner ledere uavhengig av kjønn.

Mulig at vi som er over 40 år har kommet oss over noen terskler som har vært høyere enn de er i dag, men sannsynligvis ikke så mye høyere. Derfor er det påfallende at kvinnelige ledere i langt større grad enn menn må brette ut sitt liv hjemme, om skoleavslutninger, eventuell bruk av au-pairer, at ikke hjemmet alltid ser perfekt ut eller at barna kommer i barnehagen uten karnevalsutstyret som var forventet.

Jeg skulle ønske at debatten om glasstaket vil føre til at flere mannlige ledere får mulighet for å vise frem noen flere sider av seg selv. Alternativt få kjedeligere intervjuer ved at mannlige og kvinnelige ledere får og svarer på de samme temaene. Da Gro Harlem-Brundtland var statsminister var det en journalist som hadde et spørsmål til henne om hennes nye og slankere figur. Hun repliserte krast tilbake at det spørsmålet ville den mannlige journalisten aldri stilt til en mann.  Er det journalistene som stiller andre spørsmål til kvinnelige ledere? Eller tar kvinnelige ledere selv oftere opp sitt privatliv? Jeg vet ikke svaret på det – men jeg har selv avvist både enkeltspørsmål og hele intervjuer, som ble for private for det jeg syns er relevant å snakke om. Dersom det stemmer, at det er journalister som stiller andre spørsmål til kvinner enn menn – så bør vi kanskje tenke oss nøyere om før vi svarer?

Det mest interessante med Kristin Skogen-Lund er at hun er en god og krevende leder, og at hun deler sine og NHOs tanker og vurderinger om samfunnsutviklingen med tyngde og klarhet. På samme måte som Helge Lund deler sin og Statoils vurderinger. Likevel aksepterer kvinnelige ledere gang etter gang å takke besteforeldre, snille naboer og foreldrene til barnas venner at hjulene går rundt i husstanden, når journalister tusler inn i privatsfæren deres. Likebehandlingen har dessverre ikke endret seg som mye på 20 år, For når så vi sist Helge Lund, John Fredriksen eller Jørgen Ole Haslestad bli konfrontert av journalister eller kollegaer med hvordan barneoppdragelsen i hjemmet var eller er eller hvordan de klarte å holde hjemmet ryddig samtidig som dokumenthaugen på jobben vokste. Mens mannlige ledere blir intervjuet om suksesser – og til nød om sine hobbyer i form av idrettsprestasjoner i Marcialonga –  blir kvinnelige ledere i stedet konfrontert med suksessens pris.

Skal glasstak-produsentene bli færre må både kvinnelige ledere og journalister gå en runde på hvilke temaer som står på dagsorden. Det vil ha positive ringvirkninger i selskaper. For det viktigste Kristin Skogen-Lund sa i intervjuet var at hun aldri følte at hun ofret seg for jobben, men fikk energi av den. Det er en god plattform for en leder, og en jeg vil utfordre også ledergruppen min på jevnlig. Den består av fire kvinnelige og fire mannlige ledere –  som verken produserer glasstak eller bidrar til at de blir tykkere, men som gjerne lærer av andre lederes erfaringer.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s