To personer som bryter armbakk.

Helse og omsorg mot 2020 – et statsbudsjett for bedre velferd

IKT-næringen gis bedre rammevilkår i det nye statsbudsjettet. I likhet med resten av IKT-Norge gleder vi oss over en rekke positive nyheter. En viktig sak er at regjeringen varsler flere digitaliseringstiltak.

Etter hvert begynner en god del kommuner å få en infrastruktur som gjør brukerne i stand til å utnytte mer komplekse digitale løsninger. Derfor vil prioriteringene i budsjettet øke takten på bruk, som øker automatiseringen av arbeidet og ikke minst gjør det enda enklere for brukerne.

IKT Norge oppfordrer til at overføring til kommunene direkte knyttes til digitaliseringsarbeid slik at de blir sterkere styrt. Argumentet er at først når volumet av digitale tjenester blir stort kan innbyggerne og næringslivet få en enklere hverdag.

Vår erfaring fra Lyse er at folk flest ikke leter opp tjenester. De må gjentatte ganger bli informert om tjenestene og ha dialog om dem – og terskelen må være svært lav for å ta dem i bruk. Tjenester som ikke er enkle å ta i bruk, brukes ikke. For å lage tjenester som brukes av mange,  trengs det både sterk vilje i offentlige virksomheter for å få til endringer,  tett dialog med brukerne, og ikke minst en infrastruktur som gjør det enkelt å få levert tjenestene på en god måte.

Den neste bølgen med offentlige digitale tjenester vi vil se, er ikke enda flere tjenester der papir blir erstattet med digitale skjemaer. Det er de krevende tjenestene som gjør det enklere og tryggere for en stadig eldre befolkning å bo lenger hjemme. I Lyse har vi uttrykt at vi ønsker å være med å lage teknologi som sikrer et bedre liv, velferdsteknologi. Derfor skulle jeg gjerne sett at dette var et enda tydeligere satsningsområde nasjonalt.

Regjeringen foreslår  å bevilge 92,3 millioner til ytterligere 500 heldøgns omsorgsplasser i 2014. IKT-Norge skrev sist uke at selv om de finner svært mye positivt i statsbudsjettet, synes de det er skuffende at regjeringen ikke satser på å holde pasientene hjemme ved hjelp av velferdsteknologi. Det er et viktig poeng. Likevel er retningen tydelig satt: Helseminister Høie sa på et møte i topplederforum i det regjeringsoppnevnte prosjektet «Helse Omsorg 21»  (se helseomsorg21.no for mer info) i oktober: «Vi vil øke satsningen på velferdsteknologi og stimulere kommunene til innovasjon». Videre sa han «Jeg forventer god ivaretakelse og involvering av pasienter og pårørende i forskning og innovasjon». Involvering av brukere er altså svært viktige stikkord.

Gode tjenester oppstår når brukerne tar del i løsningene og skaper mestring og engasjement. En viktig lærdom vi har med oss fra vår underholdningssatsning i Altibox er at uten brukernes begeistring lykkes man ikke i markedet. Dette gjelder også for nyttetjenester og tjenester i skjæringspunktet mellom energi og telekommunikasjon. Sammen med to av våre eierkommuner har vi i to år testet ut velferdsteknologi hjemme hos et tyvetalls beboere i vår region. Erfaringene fra slike piloter er sentrale når innovasjon innen helse og omsorgssektoren skal gå i takt med brukernes ønsker og behov. Vi i Lyse snakker mye om demonstrasjonsbasert innovasjon der «ordentlige» brukere får påvirke retningen på innovasjonen. Det er ikke bare ønskelig, men nødvendig når ny teknologi skal sikre en bedre hverdag.

Med vårt kostnadsnivå og vår aldrende befolkning, trenger Norge er teknologiløft som sikrer effektive leveranser av tjenester. Det vil bidra til å redusere behovet for et stadig større norsk helsevesen. Bi-effektene, hvis vi får det til, er at vi sannsynligvis kan bli et av verdens mest effektive helsevesen, og muligens også en viktig eksportør av velferdsteknologi-tjenester til andre markeder. Da hadde vi virkelig bidratt til å skape bedre liv. Slik vi i Rogaland gjør i små-skala, foreløpig.

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s