Eimund Nygaard.

Lyse kommenterer

I dagens Stavanger Aftenblad har journalist Tor Gunnar Tollaksen en artikkel om sikkerhet i forbindelse med leveranser av LNG til Fjord Line sine ferjer.

I artikkelen står det at adm. direktør Tor Morten Osmundsen i Skangass og jeg ikke ønsker å uttale oss om saken. Dette er ikke helt riktig, da vi naturligvis vil uttale oss til avisen, men dessverre ikke har tillit til arbeidsformen til denne journalisten. Journalisten har i en rekke artikler etter vårt syn ikke ivaretatt retten til å kommentere andres påstander i samme artikkel. Han har i flere saker den siste tiden stilt oss generelle spørsmål. I ettertid viser det seg at våre svar ikke svarer på de spesifikke påstandene i hovedartikkelen, og derfor kan vi oppfattes som generelle og til en viss grad arrogante. Vi ønsker ikke å oppfattes slik.

Det vi mener er misbruk av tilsvarsretten har vi tatt opp med redaktør Lars Helle og gitt uttrykk for at vi ikke ønsker å gi noen flere svar til journalisten før vi har blitt enige om hvordan vi skal håndtere samarbeidet oss imellom.

Saken i dag omhandler noen av flere høringsuttalelser som er kommet til Direktoratet for Samfunnssikkerhet (DSB). Bakgrunnen er at DSB har gjennomført en høring etter at Skangass har søkt om å få etablere en permanent løsning for LNG-bunkring i Risavika knyttet til Fjord Line sine ferjer. Det er DSB som nå skal gå gjennom disse uttalelsene, gjøre sine faglige vurderinger og eventuelt be om mer informasjon fra Skangass før de fatter vedtak.

I Lyse-konsernet er vi svært opptatt av risiko og har stor forståelse for at både enkeltpersoner og grupper og media reiser spørsmål knyttet til sikkerheten ved flere av våre virksomheter.

Når det gjelder Risavika-området har Skangass ansvaret for utredning av risiko knyttet til LNG-anlegget og gjennomfører de vurderinger vi blir bedt om av myndighetene. Det er DSB og Sola kommune som har ansvaret for den overordnede sikkerhet og risiko for hele Risavika. DSB og Sola kommune samt brannvesenet har siden før sommeren samarbeidet om en analyse for å vurdere det totale risikobildet i Risavika.

Publisert av

Eimund Nygaard

Konsernsjef

Én tanke på “Lyse kommenterer”

 1. Hei!
  LNG saken har vært et kontinuerlig problem i 10 år. Og ikke uten grunn. Tanangerlisten ser at fraværet av faglighet i form av konsekvensutredninger i forhold til flere lovverk ikke er utført. Lyse, som tiltakshaver,er forpliktet til å konsekvensutrede blant annet etter storulykkesforskriften. Dette lovverket er obligatorisk, uten muligheter for dispensasjon, men det finnes ikke dokumentasjon på at Lyse har gjort dette! Normalt vil konsekvensutredningsarbeidet iverksettes i et planprogram etter at myndighetstillatelser er identifisert i et forprosjekt. Konsekvensutredningsforskriften stiller klare krav til metodikk og faglighet. Lyse har altså krav på seg til å dokmentere at arbeidet holder faglig høy kvalitet. Planprogrammet skal videre være dokumentasjonsgrunnlag for Sola kommune når rådmannen fremmer saken for politisk behandling. Imidlertid finnes ikke planprogrammet i sakspapirene. Tanangerlisten har undersøkt hos Fylkesmannen: Der finnes ikke noe planprogram. Et søk i Sola kommunes arkiver vise samme resultat. Tanangerlisten undres derfor på om planprogrammet er gjort. Hvis det viser seg at Lyse ikke har gjennomført planprogrammet, må Lyse, Sola kommune og DSB som tilsynsorgan ta sin broderlige del av ansvaret for at innbyggerne og de som jobber rundt Risavika ufrivillig utsettes for en risiko som er ukjent.

  Lyse påstår at de tar sikkerhet på dypeste alvor. Men utslippene de kosekvensutredet ved hjelp av Gexxcon i Bergen, hadde som forutsetning små, landbaserte utslipp i vindstille vær. De holdt tilbake Advantica rapporten til alle politiske prosesser var avsluttet. Rapporten som avslørte at inntil 1000 mennesker kunne omkomme ved et worst case scenario. I dag har vi den paradoksale situasjonen at hvis alarmen gåt ved LNG anlegget skal innbyggerne bare ignorere den! Det vil kunne føre til at langt flere vil omkomme! Hadde Lyse gjort det de skulle, ville konsekvensutredningen ha avslørt de sikkerhetsmessige begrensningene LNG fabrikken ville kreve i forhold til langt sterkere krav til større avstander til bedrifter og bebyggelse forøvrig. Lyse burde ta seg en grundig sjekk om deres arbeidSmetoder tilfredsstiler kravene i norsk lovgivning, før de klager på journalistiske arbeidsmetoder.
  Ole-Jørgen Østensen
  Tanangerlisten

  Liker

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s