En datasentral i et serverrom.

Bredbånd i hundre!

Både innbyggere, det offentlige og bedrifter i Norge bør være fornøyd med bredbåndsløftet i den politiske plattformen til Høyre og Fremskrittspartiet. 

Med et klart definert minimumsmål for hvor høy kapasitet bredbånd til befolkningen og virksomheter skal være (100 mbit/s) får fylket helt nye muligheter til å utvikle teknologibaserte helse- og velferdstilbud og å bygge ut datainfrastruktur som muliggjør nye næringer.

Vi som leverer fibernett har lenge etterlyst dette konkrete målet for hastigheten på bredbånd til private boliger. Med løftet fra regjeringspartiene og et klart signal om en kraftig satsing på datainfrastruktur har partiene, i hvert fall ambisjonsmessig, utliknet forskjellen mellom Norge og de andre skandinaviske landene. Med opprettelsen av et fond på 100 milliarder til infrastruktur, inkludert datainfrastruktur, bør ambisjonen også være innen rekkevidde.

Datainfrastruktur er et viktig element i utviklingen av en moderne kunnskapsnasjon. Deling av kunnskap bør ikke begrenses av kapasiteten i nettet, enten man jobber fra Stortinget, fra et mindre tettsted eller fra landsbygda. Fleksibilitet og frihet er to viktige stikkord for hva kunnskapsmedarbeiderne vektlegger for sin egen arbeidssituasjon. Lettelsen i arbeidstidsbestemmelsene ble godt mottatt av NHOs Kristin Skogen Lund. Hun uttalte i forbindelse med fremleggelsen av plattformen at ”Mange har en familiesituasjon der de vil tilpasse arbeidstiden for å få mer tid med barna, eller ønsker å jobbe på ulike tidspunkter. Dette gjør at mange arbeidsplasser har et stort behov for et enklere regelverk og større fleksibilitet.” Det innebærer blant annet mulighet for å jobbe like effektivt fra hjemmekontoret eller fra hytta, som fra kontorplassen.

Ved å styrke bredbåndsinfrastrukturen, sikres næringslivet gode rammer for etablering og drift i hele landet. Det gir også muligheter til å skape helt nye næringer innen IKT som er uavhengige av fysisk plassering. Dermed kan vi sikre oss fremtidig vekst og verdiskapning når Norge skal gjøres mindre oljeavhengig.

Den nye regjeringen sier også at de skal styrke både undervisningssektoren og velferdsteknologi. Utrulling av bredbånd med god kapasitet til alle vil redusere det digitale klasseskille blant de unge og bidra til at vi kan realisere mulighetene som ligger i utnyttelse av teknologi for et bedre helse- og velferdstilbud. Blant annet vil nettbaserte tjenester, mobilapplikasjoner, mobile måleapparater, sensorer og smarthusløsninger i fremtiden være en naturlig del av det samlede helse- og omsorgstilbudet.

Det har inntil nå vært tre viktige begrensninger for utbygging av en god datainfrastruktur i landet;  riktig ambisjon på hastighet, midler til å bygge ut i områder hvor kommersielle aktører ikke finner det interessant, og et felles regelverk for å føre frem kabler på en kostnadseffektiv måte.

Med sin satsing på bredbånd, inkludert fondet, og varselet om en nasjonal graveforskrift for fremføring av bredbånd i og langs vei er forutsetningene nå gode for å oppfylle målet. Gravekostnadene utgjør alene mellom 70 og 80 prosent av totalsummen for fremføring av bredbånd. Derfor vil et graveregime over hele landet som er tilpasset ambisjonen om fremføring av høyhastighetsbredbånd til alle, være et viktig og riktig initiativ for å få oss til å bygge ut både raskt og effektivt i store områder. Det er både utviklings- og lønnsomhetsmessig interessant for den betydelige telekommunikasjon-virksomheten i Lyse.  Interessant for eierne som vil få avkastning av utviklingen, og godt nytt for de nye områdene vi nå vil sette på planen for utbygging.

I Lyse og Altibox ser vi frem til arbeidet med å gjøre politiske løfter og ambisjoner om til handling, blant annet gjennom samarbeid med sentrale myndigheter. Forutsetningene er i hvert fall gode for at det skal bli et godt samarbeidsklima.

 

Publisert av

Toril Nag

Konserndirektør Tele - ansvarlig for fiberutrulling og digitale tjenester i Lysekonsernet. Brenner for gode kundeopplevelser, teknologi, næringsutvikling og verdibasert ledelse.

Skriv en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s